Hård kritik mot Lindex

Nu dras även klädtillverkaren Lindex in i de anklagelser som riktats mot Hennes & Mauritz sedan många år. Samtliga anställda på en fabrik i Kambodja, dit Lindex förlagt delar av sin tillverkning, rapporteras ha drabbats av TBC. Dessutom bryter Lindex mot flera punkter i sin egen uppförandekod. ”Vi tar oerhört allvarligt på de här anklagelserna. Men vi har bara arbetat med den aktuella fabriken under ett år och kan inte kräva alla förändringar omedelbart”, säger Lindex informationschef Åsa Lindell Byström till Ekonomi24.

I spåren av de anklagelser som med jämna mellanrum de senaste åren riktats mot hur Hennes & Mauritz brutit mot mänskliga rättigheter vid tillverkning i tredje världen dras nu även Lindex in i problematiken.

I Aftonbladet idag avslöjas slavliknande förhållanden för de anställda som tillverkar Lindex-produkter på fabriken PDC Garments i Kambodja. Samtliga 400 anställda är lungsjuka, sannolikt av TBC, troligtvis orsakat av den arbetsmiljö de tvingas arbeta i. Dessutom framkommer att Lindex, precis som H&M, bryter mot sina egna uppförandekodsregler på ett antal punkter vad gäller minimilöner, arbetstider samt säkerhets- och rättighetsfrågor för de anställda.

Bland annat lever de anställda i ständig skräck för att bli avskedade; för två år sedan fick tolv arbetare som vägrat ställa upp på fabrikens hårda arbetsregler sparken direkt.

”Vi ser mycket allvarligt på det här och det är självklart att ett tungt ansvar vilar på oss. Problematiken har funnits i branschen i flera år och vi jobbar ständigt på att göra förbättringar. Det man kan säga är att vi har lång väg kvar, men också att det är väldigt komplexa omständigheter”, säger Åsa Lindell Byström, informationschef på Lindex.

Lindexs uppförandekodsystem sker stegvis, i fyra nivåer, och den utpekade fabriken befinner sig mellan stadie ett och två. ”Vi har bara arbetat med dem i drygt ett år, och är av den åsikten att man inte kan komma in och kräva alla förändringar direkt. Man måste ge företagen tid. I den första fasen skriver företagen under på att de är beredda att arbeta på våra villkor, sedan gör vi oannonserade inspektioner av verksamheten och kräver åtgärder utifrån vad vi kommer fram till”, säger Åsa Lindell Byström.

I andra stadiet utfärdas förbud mot att använda barnarbetare i tillverkningen, och man ser över arbetsvillkor, lönenivåer och arbetsmiljön ur säkerhetsaspekt. I tredje stadiet ska en leverantör dessutom kunna uppvisa att samtliga anställda har rätt att organisera sig fackligt. Det fjärde steget är att företagen klarar en oberoende granskning, vilket är en standard som är på väg att tas fram i branschen.

Många större aktieägare börjar tveka inför att behålla sina aktier i bolaget, vad har du att säga till dem? ”Att vi jobbar väldigt aktivt med den här frågan och att vi har ett stort antal personer ute i organisationen som ägnar sig åt våra uppförandekoder på heltid. Vi har sju inköpskontor, varav ett i Hongkong, och en representant därifrån är redan på plats på fabriken i Kambodja för att undersöka förhållandena. Men vår sits är inte alldeles enkel. Vi äger inte fabrikerna, då hade det varit enklare att gå in och kräva förändring snabbare. Dessutom skulle det knappast bli bättre för arbetarna på just den fabriken bara för att vi flyttade vår tillverkning.”

Hur allvarligt är det här för er varumärkesmässigt? ”Oerhört allvarligt. Konsumenttrycket är starkt, folk vill kunna skriva under på värderingarna bakom produkten – inte bara köpa den. Det finns inga genvägar för att komma tillrätta med det här problemet. På de fabriker där vi redan finns sker det gradvis förbättringar, det är det enda vi kan göra.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Friendly Advice