Hårdför ledarstil tappar terräng
Här ska jag bygga bowlingbana!” Så lär Mats Qviberg ha vrålat samtidigt som han dunkade näven i handlarbordet på H&Q för ett par år sedan när han inte tyckte att de som satt där använde bordet till något vettigt.
Även om han sitter ett par trappor upp, i investmentbolaget Öresunds vd-stol, har Mats Qviberg fortfarande den yttersta kontrollen i sin hand. Han är ordförande i bolaget, Öresund är största ägare och familjen Qviberg är tredje största ägare i firman.
Faller tyngre än andra
Mats Qviberg är en av Sveriges skickligaste aktörer på finansmarknaden. Ändå har hans mäklarfirma fallit tyngre än någon annan i det nu snart treåriga börsraset. Hagströmer & Qviberg har under de senaste fem åren halverat sin andel av omsättningen på börsen från 6,59 till 3,30 procent. Bolag som Morgan Stanley, Fischer och Nordea har passerat H&Q och Carnegie har dragit ifrån.
Det är inte bara på börsen H&Q tappar marknadsandelar. Carnegie hade 1997 visserligen tre gånger högre intäkter än H&Q men H&Q hade högre marginal. Sedan dess har utvecklingen gått i fel riktning.
Förra året dök H&Q snabbare och djupare än många konkurrenter på grund av att firman var så hårt exponerad mot IT. Marknadsledaren Carnegie hade då sju gånger större intäkter och även vinsten var hyfsad, medan H&Q:s bara klarade sig precis över noll-strecket.
H&Q har genomgått en av marknadens tuffaste svältkurer under det senaste året. I somras var antalet anställda nere i 229 personer. Till och med september ska ytterligare 54 personer bort, de senaste två veckorna har 8 man gått. När städningen är klar har firman halverat antalet anställda på två år och är tillbaka på 1995/1996 års nivå.
– Vi har nu sänkt kostnaderna så att vi kan gå runt även med en mycket låg aktivitetsnivå, som årets julihandel. Många av våra konkurrenter har inte gjort tillräckliga besparingar. De kommer få det tufft nästa år, säger vd-n Patrik Enblad, långvägare i företaget.
En viktig fråga för H&Q är om är rätt personer är kvar efter hårdbantningen. Kan firman attrahera stjärnor? H&Q är enligt många före detta medarbetare ett starkt toppstyrt företag med en extremt hårdför ledarstil som framförallt Patrik Enblad och Per Axman företräder. Det är kort sagt inte bara Mats Qviberg som har haft planer på en bowlingbana på handlarbordet.
– Inom H&Q är det management by fear som gäller, säger en person som slutade långt före IT-kraschen.
De rör om i grytan
Patrik Enblad känner inte igen sig i den bilden, men han säger att han inte väjer för att vara tuff.
– Det finns inget egenvärde i att vara hård, men ibland krävs det för att man ska tjäna pengar. Grundarna av H&Q är två personer som har rört om i grytan och det är möjligt att vi är hårdare än andra men i så fall vill jag vara det, det är branding och vi borde jobba mer med det. Vi ska vara små, snabba och hårda – duktiga på finansiella konster.
En ironisk poäng är att orsaken till H&Q:s problem de senaste åren går att finna i det faktum att ledningen ofta har varit framsynt, men kanske lite före sin tid. Det gäller i högsta grad den hårda nischningen mot IT- och tillväxtbolag för tre år sedan. Det var ett sätt att skilja ut sig från konkurrenterna på en marknad där många bedömare under tio års tid hade spått de mindre aktörernas snara död. 1999 nischade H&Q in sig enbart mot IT/telekom och fick kunder som Adera, Nocom, Aspiro, A brand new world, Netwise, Dynarc och Cell. Av dessa bolag finns inte mycket kvar i dag.
I samma veva gjorde Mats Qviberg ett uttalande som han kanske ångrar idag: “Man blir inte rik på SKF”.
Men den nya affärsidén visade sig vara en skrivbordsprodukt. Ledningen hade ignorerat den höga risken. Dåvarande vd Anders Böös ansåg att privatbanksdelen balanserade risken, där var tillväxten jämnare. Det var den också, men inte tillräckligt jämn. Även där rasar intäkterna nu.
Satsade allt krut på IT
Böös gjorde sig också av med de stabilare fonderna när han satsade allt mer krut på det riskprojekt som IT-satsningen utgjorde. Så sent som i mars 2001 planerade han att öppna kontor i München och Helsingfors. Men planerna frös inne och bolaget har nu lagt ned San Francisco, New York, Örebro och lejonparten av Jönköpingskontoret.
Vid årsskiftet tröttnade ägarna. Anders Böös fick gå. Då hade han in i det sista, samtidigt som börsen med IT i spetsen föll tungt, hävdat att “IT-strategin är huggen i sten”. Han konstaterade också att fördelen med att befinna sig i IT-sektorn när alla andra dröp av var att “konkurrensen blir mindre”.
Men samma dag som Patrik Enblad tillträdde upphörde strategin att gälla.
Så finns det en väg ut?
Absolut, om man får tro Patrik Enblad.
– Vi är mycket väl positionerade. Vi har tre nischer, privatbank-verksamheten, där vi är väl etablerade. Inom corpen ska vi göra krångliga affärer, kluriga finansiella lösningar som ingen annan gör lika bra. Det tredje inslaget är att vi ska automatisera all vår egen aktiehandel, det kommer att leda till stora besparingar, säger han.
En del bolag försöker fusionera sig ur problemen, men det är inte aktuellt enligt Enblad.
– Det finns ju två skäl att fusionera. Ett är att man vill få kostnadssynergier och det är inte aktuellt för vi har redan gjorde de besparingar vi behöver. Ett annat skäl är att man gör en offensiv affär med någon som har något som vi inte har, och det är vi alltid öppna för. ¿Av Lotta Engzell Larsson
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.