Härskare över de sju haven
Samtalet kom helt oväntat för Walleniusrederiernas unge vd. I luren hade Carl-Johan Hagman chefen för Hyundai Merchant Marine. Artigheter utväxlades. Sedan kom Mr K U Lee till huvudsaken. Skulle svenskarna vara intresserade av att köpa hans Eukor, en av världens största biltransportörer?
– Det var en fråga vi var helt oförberedda på, säger Carl-Johan Hagman i dag. Vi såg rederiet som en strategisk nationell tillgång för Sydkorea där 15 procent av exporten utgörs av bilar. Vi hade inte räknat med att koreanerna skulle släppa den tillgången.
Storaffärer var nu inget nytt för Walleniusrederierna. Bara något år tidigare hade Sveriges största rederi gått samman med sin norska konkurrent Wilhelmsen och tillsammans bildat världens största biltransportrederi. Men frågan kom ändå lägligt. För att bevaka sin marknadsposition behövde de fortsatt expansion. Så det var bara att packa väskan:
– Tjugofem gånger. Varannan vecka var vi där. Det var en viktig process. För vad som egentligen hände var att koreanerna testade oss. De ville se hur fokuserade vi var, hur dedikerade vi var. De hade haft dåliga utländska erfarenheter där företag gått in och slagit sönder organisationerna, berättar Hagman.
Men personkemin stämde och förhandlingarna gick i lås. Alldeles i slutet av föra året kunde så Hagman sätta sitt namn på köpekontraktet. Totalpriset blev 1,3 miljarder dollar och därutöver tog köparna över skulder och charterförpliktelser på 2,4 miljarder dollar. Walleniusrederierna tog 40 procent av bolaget och norska partnern Wilhelmsen 40 procent. Resten stannade kvar hos koreanska bilintressen.
– Det största utländska uppköpet i Korea, konstaterar Hagman som sedan dess släppt vd-jobbet på Wallenius för att ta över samma jobb i Eukor.
Sedan affären blev klar har konjunkturen världen över fortsatt att försämras och fordonskonsumtionen krympte 3-4 procent i USA och Europa det första kvartalet i år. Men samtidigt steg Koreas bilexport 17 procent.
– Det är en utveckling vi tror på framöver också. Korea förblir en bas för den globala biltillverkningen och ökningstakten ligger högre än i den övriga världen, säger Hagman.
Eukor gör vinst och genererar goda kassaflöden. En rörelsemarginal kring 10 procent ger en årsvinst i storleksordningen 650-750 miljoner kronor. Men det blir inget över till ägarna än på ett tag. Köpeskillingen på 1,3 miljarder finansierades med en miljard dollar i lån och resten från ägarna.
Men det är inte Eukor som separat enhet som motiverar affären. Wallenius hoppas att samordningen mellan de två rederierna kommer att skapa samordningsfördelar, färre tomtransporter och färre landanställda. Den nya konstellationen behövs också för att möta efterfrågan från ett allt mer komplext trafikmönster. Fram till för fem-tio år sedan var världsmarknaden av biltransporter i huvudsak koncentrerad till tre långväga fartygsrutter. Från Japan/Korea till Europa, från Europa till Nordamerika och från Asien till Nordamerika.
Sedan dess har alla större biltillverkare byggt fabriker på fler håll i världen, närmare slutmarknaden. Japanska bilmärken byggs i Europa, europeiska i USA och koreanska i Indien. Men det märkliga har ändå inträffat att konsumtionen ökat så pass mycket att världsmarknaden för sjötransporter ändå inte krymper.
– Det kan illustreras av att Wallenius Wilhelmsens största kunder från USA till Europa är BMW och Mercedes, säger Hagman.
För Wallenius nyförvärv i Korea gäller det därför att hänga med när Hyundai och Kia bygger nya fabriker utanför landet. De två tillverkarna säljer årligen nästan tre miljoner bilar, mer än både Fiat och Renault och ungefär sju gånger så många som till exempel Volvo.
– Våra expansionsplaner går i takt med de här två tillverkarna. Liksom andra fordonstillverkare ser vi att Hyundai och Kia växer utanför landet, säger Hagman.
Med det koreanska köpet har Wallenius också blivit en riktig bjässe på världshaven. Tillsammans har de olika delägda rederierna en flotta på runt 165 fartyg och står för runt en tredjedel av världens biltransporter till sjöss. Varje år fraktas i storleksordningen 12-13 miljoner bilar över haven, varav 8 miljoner på långa distanser, det område som har blivit Wallenius specialitet.
Förutom Eukor och Wallenius Wilhelmsen har den svensk-norska konstellationen hälften i UECC som sysslar med korta biltransporter inom Europa.
Tillsammans står fartygen i gruppen för en omsättning på runt 3,2 miljarder dollar eller över 25 miljarder kronor. Det kan jämföras med de knappa tre miljarder som Walleniusrederierna omsatte tio år tidigare.
– Men fler affärer som den koreanska blir det inte. Vi är nu så stora till havs att det inte vore bra om vi blev större. Vi har över 30 procent av de transoceana biltransporterna nu, säger Christer Olsson, nygammal vd för Walleniusrederierna.
Olsson hade egentligen lämnat över till Hagman ett par år sedan men har fått göra comeback vid rodret för att Hagman ska kunna ta över i Korea. Under hans tid som vd under 1990-talet drogs en satsning på landbaserade aktiviteter i gång. Den blir allt viktigare och det färska köpet av 40 procent i Renaults gamla logistikföretag Cat är ett viktigt steg på vägen.
Först köptes 20 procent som lades i Wallenius. Senare såldes den posten vidare till Wallenius Wilhelmsen som också köpte ytterligare 20 procent. Cat som helhet värderades till runt fem miljarder kronor.
På land är det dels transporter som är intressanta, dels hamnterminaler och anläggningar för att göra bilarna färdiga för försäljning när de anländer. I dag fraktar och hanterar gruppen totalt runt 4 miljoner fordon per år och visionen finns om ett heltäckande logistikföretag för bilindustrin.
– Den dag bilfabrikanterna vill köpa helheten så ska vi kunna leverera, men processen dit har gått långsammare än vi trodde från början, säger Christer Olsson.
Om tillfälle kommer så kan Wallenius mycket väl tänka sig att öka ägarandelen i Cat men några liknande större köp blir det troligen inte.
– Vi måste expandera landlogistiken men det behöver inte innebära att vi köper massa tillgångar. Med Cat har vi möjlighet att lära oss mycket mer om den här verksamheten, säger Olsson.
Rederiets intjäningsförmåga har varit väldigt stabil över tiden även om vinsterna stadigt stigit med en topp under slutet på 90-talet. De egna fartygen står för den absoluta merparten av vinsten. Förra året – som inte var ett särskilt bra år – blev vinsten 43 miljoner dollar. Kassaflödet blev mellan 60 och 70 miljoner dollar.
Hur stor utdelningen till moderbolaget Rederi AB Soya blir i år vill rederiet inte säga. Normalt delas de pengar som inte behövs i rederiet ut till moderbolaget. Tillräckligt mycket ska finnas kvar för att finansiera nya båtar och expansion.
– Vinsten kommer att förbättras i år. De nästa fem åren blir det fokus på skördetid. Det stora projektet är att maximera vinster och kassaflöden, säger Olsson.Havsimperiet
Rederi AB Soya: Moderbolag.
Wallenius Lines: Holdingbolag.
Wallenius Marine: Bemannar och driver fartygen.
Wallenius Wilhelmsen Lines: Världens största biltransportrederi. Omsätter 1,5 miljarder dollar.
CAT: Landtransporter och logistik för fordon främst i Europa.
Eukor: Koreanskt nyförvärv. Omsätter 1 mrd dollar.
United European Car Carriers: Störst på korta biltransporter i Europa. Omsätter 400 miljoner dollar.
Wallenius Lines Holding Inc.: Holdingbolag för de delägda amerikanska bolagen som omsätter 400 miljoner dollar
American Roll-on Roll-off Carrier: Biltransportrederi med fyra fartyg.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.