Hausseartad stämning i Stockholm

Stockholmsbörsen inledde den nya veckan med en uppgång i en mycket stark tendens. Uppgången var starkare än den generella utvecklingen bland de ledande Europabörserna.

Gruv- och industribolagen tillhörde dagens starkaste sektorer. I New York pekade terminerna på en stigande öppning knappt två timmar före handelsstarten.

AFV Generalindex steg klockan 13.40 med 2,0 procent till 338 medan OMXS30-index ökade 1,9 procent till 1.075. Omsättningen var 10,4 miljarder kronor.

Gruvbolaget Boliden återfanns högt upp bland vinnarna under måndagen med en uppgång på 5,6 procent till 90,25 kronor. På Londonbörsen handlades gruvbolaget Rio Tinto upp med 1,8 procent.

Bolaget har bland annat meddelat om planer att höja utdelningen med 30 procent. Vidare planerar bolaget utförsäljningar av tillgångar värda 30 miljarder dollar. Rio Tinto har även avvisat ett bud från BHP Billiton. I Stockholm steg även Lundin Mining med 4,5 procent till 63,75 kronor.

Även industrisektorn placerade sig högt upp bland vinnarna. ABB handlades upp 3,0 procent till 174,50 kronor, Alfa Laval med 3,0 procent till 396,50, Sandvik med 2,7 procent till 115,75 kronor och SKF med 2,7 procent till 114,50 kronor.

Även lastvagnstillverkarna handlades upp i en stark tendens. Scania steg 3,4 procent till 144,75 kronor och Volvo med 4,2 procent till 106,75 kronor.

Securitas ökade 4,5 procent till 87,75 kronor. Säkerhetsföretaget har tecknat avtal om försäljning av den problemtyngda brittiska delen av Loomis med en beräknad reaförlust på 160 miljoner kronor. Noteringsplanen för Loomis ligger fast, säger Gisela Lindstrand, informationsdirektör på Securitas, till Nyhetsbyrån SIX.

Analytiker som SIX talat med var något förvånad över dagens starka utveckling i aktien.

– Jag tror det har att göra med att ett osäkerhetsmoment är borta, sen är jag förvånad att den går upp så pass mycket på det här, den här reserveringen på 824 miljoner ligger ju kvar och man får betala 160 miljoner för att komma ur det, säger en analytiker till SIX.

Tele2:s VD Lars-Johan Jarnheimer sade i en intervju med E24 Weekend på TV8 under söndagen att endast den tyska verksamheten utvärderas för en möjlig avyttring. Det har tidigare funnits spekulationer om att även andra delar är aktuella för avyttring men så verkar nu alltså inte vara fallet. Tele2 ökade 2,3 procent till 142 kronor.

Fastighetsbolaget Kungsleden handlas på måndagen exklusive avskiljd inlösenrätt på 11,50 kronor per aktie. Totalt överförs 1.570 miljoner kronor till aktieägarna. Utbetalning av inlösenlikviden beräknas ske den 20 december. Aktien föll 17,4 procent, eller 15 kronor, till 71 kronor.

Klädföretaget RNB har beslutat att dra tillbaka den planerade noteringen av Polarn O Pyret. Vidare har bolaget föreslagit en höjd utdelning till 1,50 kronor per aktie. Aktien steg 3,3 procent till 62 kronor.

SEB har tecknat avtal om förvärv av hedgefondförvaltaren KAM Group med 20 miljarder kronor under förvaltning. KAM är London-baserad. SEB ökade 2,2 procent till 165,50 kronor. I sektorn handlades Handelsbanken upp 1,6 procent till 194 kronor och Swedbank med 1,3 procent till 191 kronor.

Tankfartygsföretaget Concordia sänkte vinstprognosen för helåret. Aktien var dock oförändrad vid 30 kronor.

Byggbolaget Peab fortsatte upp 7,9 procent till 54,75 kronor efter fredagens starka rapport. Under fredagen handlades aktien upp med knappt nio procent.

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets