Healthcap plockar in co-managing partner

Björn Odlander blir den sista av de svenska riskkapitalpionjärerna att lämna över rodret. I alla fall delvis. Mårten Steen går in och delar rollen som managing partner med Healthcaps grundare.
Mårten Steen och Björn Odlander, Healthcap.
Mårten Steen och Björn Odlander, Healthcap. Foto: Healthcap

Healthcap är den sista av de tongivande svenska riskkapitalfirmorna grundade på 1990-talet där grundaren fortfarande sitter kvar som VD, eller managing partner som det kallas inom private equity. Nu får Björn Odlander dock sällskap på VD-stolen när han utsett sin kronprins.

Mårten Steen blir framöver co-managing partner tillsammans med Björn Odlander som dock bedyrar att det inte handlar om att träda tillbaka – i alla fall inte än.

”Jag tänker inte pensionera mig inom kort och har ingen plan för det. Det här handlar om ett nytt ledarskap och förberedelser inför framtiden. Jag tänker mig att finnas på plats för flera fonder till”, säger Björn Odlander till Affärsvärlden.

”Läget känns lite galet”

Den nuvarande fonden, nummer åtta, stängdes 2019. Enligt Odlander ”finns det utrymme för några ytterligare investeringar i fonden” innan den är fullinvesterad. Normalt sett lanseras en ny fond vart 3-4 år så om ett år eller två lär det bli dags igen.

Mårten Steen är läkare i botten och blev Partner på Healthcap 2010. Tidigare arbetade han med affärsutveckling på Merck Serono. Han har varit inblandade i Healthcaps investeringar i bland annat Ultragenyx och Wilson Therapeutics som hör till firmans mest framgångsrika.

Healthcap har varit med och tagit uppåt 50 hälsovårdsföretag till olika börser runt om i världen men enligt Odlander så finns det inget bolag i portföljen just nu som för närvarande tittar på en möjlig IPO.

”Klimatet verkar dock vara fortsatt gott för börsnoteringar inom läkemedel och hälsovård,” säger han.

Healthcap är fortfarande stor ägare i tidigare portföljbolagen Oncopeptides, Vicore och Bonesupport. Man är representerad i styrelse i alla tre. Även i norska Nordic Nanovector och Targovax är man stor ägare.