Hedgefonderna ser fyndchans i Grekland

Mitt i skuldförhandlingarna mellan Grekland och trojkan och en överhängande risk för en grekisk exit från EU, vänder hedgefondcheferna nu blickarna mot det sydeuropeiska landet.

Den 25 januari tog vänsterorienterade Syriza, med premiärministern Alexis Tsipras, över styret i Grekland. Sedan dess har förhandlingarna om EU:s stödprogram till landet intensifierats. Oron för ett grekiskt utträde från unionen har också ökat.

Grekland har begärt sex månaders förlängning av stödprogrammet för att få tid att förhandla fram ett nytt avtal. Tsipras uttalade mål är att i den nya överenskommelsen få till en nedskrivning av landets skulder.

Mitt i det ovissa politiska läget skriver CNBC att några hedgefonder börjat investera i den grekiska börsen i tron på en återhämtning i landets ekonomi. Bland hedgefonderna finns Third Point, York Capital Management, Alden Global Capital, Greylock Capital Management och Eaglevale.

– Om du tror att krisen ska få en lösning och att Grekland stannar i EU, är Grekland antingen billigt eller så är andra europeiska länder dyra, säger Diego Ferro, investeringschef på Greylock, till CNBC.

Greylock har investerat i grekiska statsobligationer och bankaktier som exempelvis Alpha Bank. York ska enligt källor till CNBC också ha investerat i grekiska statspapper och bankaktier.

Så fort det politiska läget stabiliseras tänker även Paulson & Co öka sin exponering mot Grekland. Redan nu har investmentbolaget i två grekiska banker: Piraeus Bank och Alpha Bank.

– Vi är beredda att investera mer i Grekland. Men vi behöver politisk säkerhet, säger John Paulson, grundare till Paulson & Co, till CNBC.

Aten-börsen har fallit med runt 40 procent under det senaste halvåret. Sedan valet den 25 januari har indexet däremot ökat med drygt 5 procent. Vid klockan 11.00 på fredagen var Athex upp med knappt 1 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight