Hedgefondförvaltarna: ”Nibe och Fortnox är öar av självgodhet”

Protean-grundarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson ser "fickor av förtvivlan" i marknaden, men har ändå en positiv nettoexponering. "Om du är kort för att du tror att världen ska gå under, vad ska du då göra med dina pengar när världen gått under?" säger hedgefondförvaltarna till Afv och avslöjar några av innehaven just nu.
Hedgefondförvaltarna: ”Nibe och Fortnox är öar av självgodhet” - Protean 1
Carl Gustafsson, förvaltare och medgrundare och Pontus Dackmo, förvaltare, grundare och VD för Protean Funds. Foto: Åsa Swee

Det hela började när mångmiljardären Peter Gyllenhammar sålde sitt fastighetsbolag Galjaden till Hemfosa och efterlyste nya projekt.

Pontus Dackmo, som då var aktiemäklare på SEB, räckte snabbt upp handen och sa att han ville förvalta pengar.

“‘Sitt hos mig då och förvalta dina pengar så får du en slant av mig’ sa Gyllenhammar och det blev ju bra, för då fick jag institutionell access och möjlighet att snylta på hans renommé”, berättar Pontus Dackmo.

För att få track-record till fonden var tanken att först starta ett family-office, men ganska snart hörde andra investerare av sig som ville vara med, varpå han ringde Carl Gustafsson för att få en parhäst till bolagsbygget.

Protean Funds

AUM: 860 Mkr.

Utveckling Protean Select: Sedan starten maj 2022 +10,84%. I år +1,85%.

Utveckling Protean Small Cap: Sedan starten maj 2023 +1,19%.

Tio största innehaven enligt Holdings: Danske Bank, Alligo, Coloplast, Securitas, Tryg, Sandvik, Bergman & Beving, Cargotec, Evolution, Alleima.

“Han är den bäste som finns, han kommer ihåg exakt allt!” säger Pontus Dackmo och nickar mot Carl Gustafsson i det ljusa konferensrummet på Östermalm.

Sedan maj 2022 driver de Protean Funds, som har hedgefonden Protean Select och nyligen startade Protean Small Cap. De första investerarna var några förmögna privatpersoner och family offices från Sverige, Storbritannien och Schweiz.

Stor fördel att vara liten

“De valde nog oss för att vi kan den här marknaden och inte har för mycket pengar. Det är väldigt många små och medelstora bolag här i Norden och har du för mycket pengar kan du inte utnyttja de möjligheter som finns”, säger Pontus Dackmo.

Han betonar fördelen med att vara liten. Kapitaltaket för Protean Select är satt till 2 miljarder kronor och 4 miljarder för Protean Small Cap – men dit är det en bit kvar. Idag förvaltar de 860 miljoner kronor totalt.

“Har du en förvaltare som är erfaren och inte rädd för att plocka upp en tjugolapp från gatan, även om det är lite hundskit på den, så har du rätt bra förutsättningar för att investera. Om du ger pengarna till någon som har 20 miljarder och inte kan vända i dörren när det börjar gå sämre för ett kärninnehav, då sitter du där du sitter”, säger förvaltaren som inte är rädd för att få skit under naglarna – även om de är välmanikyrerade.

Pontus Dackmo pratar ogärna om innehaven, men några lyckas Afv få ur honom. Foto: Åsa Swee

Förvaltarduon syns inte mycket i media, bortsett från när Philip Morris lade bud på fondinnehavet Swedish Match. Då gick tongångarna höga tills budet gick igenom och sinnesrobönen sattes upp på kontoret.

Förtegna om innehaven

“Vi optimerar för avkastning. Om du är ute i media och pratar om innehav och säger att de ska dubblas eller halveras, så har du investerat publikt och får svårare att hålla dig objektiv till nya datapunkter”, säger Pontus Dackmo.

Och att få dem att prata om innehaven är svårare än det är för Riksbanken att stärka kronan. Vilket bolag som än tas upp svarar Dackmo med en retsam glimt i ögat: “De kanske vi äger – eller så har vi köpt tillbaka för att täcka en kortning?”

Eftersom Protean Select är en hedgefond så har de möjligheten att blanka, varför det inte går att utläsa innehaven från transaktionerna i ägartjänsten Holdings rakt av.

Några innehav delar de dock med sig av i det måleriska månadsbrevet som skickas ut till investerare.

Vilket är det längsta innehavet ni haft?

“Ja det är ju de som vi haft sedan dag ett…” svarar Dackmo med ett kryptiskt politikerleende.

Ett av bolagen som de nästan bara ägde dag ett var Nolato, berättar Carl Gustafsson efter en stund, och ger exempel på hur snabbfotade de är i handeln.

“Vi startade Select-fonden den 2 maj och 3 maj kom Nolato med sin rapport och vi tänkte att det är ett fint bolag som man vill äga över tid. Sedan såg vi lite dolt på sidan 4 i rapporten att en av deras största kunder gått från en till två leverantörer. Då sålde vi direkt.”

Pontus Dackmo fyller i, med en blick på telefonen:

“Så sent som idag bytte vi fot i ett annat bolag där vi var korta. Under ett sådant där pre-silent call som bolagen håller på med så beslutade vi oss för att täcka direkt.”

“Han är den bäste som finns, han minns allt!”, säger Pontus Dackmo om Carl Gustafsson. Foto: Åsa Swee

Första kursdubblaren

Smartoptics har de haft i fonden sedan start och det blev också deras första kursdubblare. Ett svenskt bolag som är noterade i Norge.

”Det är komplext och handlar om våglängder, men förenklat gör de så att man kan trycka mer data genom fibernätet. Det är ett jätteintressant bolag. Några uppfinnarjockar som sitter i Kista”, berättar Carl Gustafsson, som får upp farten och avslöjar ett till.

Bergman & Bevings byggexponering avskräckte många i höstas då kursen sjönk till 80 kronor, men med en ny VD från Lagercrantz med skin in the game, såg vi en bra indikator och aktien har ju dubblats sedan dess.”

Inom byggsektorn äger de även Bravida medger Dackmo efter lite påtryckning, men förklarar att det är en del i en konstruktion:

“Vi kan ha en idé om att en bransch har utmaningar och att det finns bolag som har det tufft, så då kan vi vara kort ett bolag och lång ett annat, i det här fallet Bravida. Så vi äger dem av den anledningen.”

Få begränsningar

Som nordisk hedgefond har de få begränsningar, varken när det gäller riktning, sektor eller typ av bolag.

“Vi kan göra nästan vad som helst, det är charmen med en mångsidig struktur”, säger Pontus Dackmo.

Pontus Dackmo

Grundare, VD och förvaltare Protean Funds

Bakgrund: Fondförvaltare, mäklare och analytiker på Danske Bank, Nordea och SEB. Partner på ABG Sundal Collier.

Familj: Fru och tre barn.

Boktips: Market Wizards-böckerna. “De är fantastiska, tänk att kliva in i huvudet på nån som handlade commodities -92!”

Var börjar ni titta när det gäller bolag?

“Det första man tittar på är vad det är värt, men inflödet av stimuli kan komma varifrån som helst. Det kan vara en tom hylla på Åhléns, en tweet, eller nåt min fru råkar säga vid frukostbordet”, säger Pontus Dackmo.

Misslyckade börsnoteringar som har haft det lite tufft är ett område där förvaltarna letar lite extra.

“Kolla bara på Alfa Laval och Bufab som har blivit jättefina bolag med åren. Om man gör en grundlig analys kan man hitta många bra möjligheter bland bolag som haft en tuff börsstart”, menar Carl Gustafsson.

Carl Gustafsson

Förvaltare och medgrundare Protean Funds

Bakgrund: Analytiker på Danske Bank, fondförvaltare på Didner & Gerge, IR-ansvarig på Hexagon, journalist på Affärsvärlden och Dagens industri.

Familj: Fru och två barn

Boktips: Buddenbrooks av Thomas Mann. “Om en tysk företagarfamiljs uppgång och fall.”

“En mirakelkur”

Båda två har en bakgrund som analytiker, Carl Gustafsson på Danske bank och Pontus Dackmo som health care-analytiker på Nordea.

Inom hälsosektorn äger de bland annat bioteknikbolaget Promimic, som gör en beläggning för att implantat ska fästa bättre.

“De noterades i samband med krigsutbrottet i Ukraina och fick minimal uppmärksamhet och ett minimum av kapital. Poängen är att de har både godkännande och tillverkning, nu är bara frågan hur fort de växer. De guidar mellan 80 och 100%  i fem års tid, vilket man nästan inte kan ta på allvar”, säger Pontus Dackmo.

“Vid första anblicken kan man tro att det är ett förhoppningsbolag men de har en lång historik. Ett Göteborgsbolag som har funnits i 20 år”, fyller Gustafsson i.

Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk är ett annat innehav inom health care.

Ozempic är en mirakelkur, semaglutid kallas för ‘The God Molecule’ och Novo Nordisk är otroligt duktiga på att skala upp tillverkning av biologiska läkemedel, så de har en enorm konkurrensfördel. De är fortfarande för billiga för vad de är”, anser Pontus Dackmo.

ÅKTE UT MED BADVATTNET

Enligt Holdings tog de nyligen position i spelbolaget Enad Global 7, där hedgefonden Alta Fox är en av storägarna.

“Det är kul att se att någon i USA ser en möjlighet i ett svenskt bolag som många svenska fonder ägt och sedan skickat ut med badvattnet”, säger Carl Gustafsson och avslöjar att Dackmo är en flitig spelare av My Singing Monsters, som är ett av bolagets främsta spel.

“Ja, men jag blir inte klok på det! Annars brukar jag spela aktier hela dagarna”, erkänner den mobilspelande förvaltaren med ett skratt.

Den nya fonden Protean Small Cap, som startades 1 juni, är en long only-fond med ett 40-tal innehav.

“Den startades on popular request från våra investerare. Sweet spot kommer att vara bolag med 3–5 miljarder i market cap. Vi började med 60 miljoner kronor i fonden men har inte marknadsfört den så mycket än”, berättar Carl Gustafsson.

När Pontus Dackmo inte kollar på nya case så spelar han gärna EG7:s spel “My Singing Monsters” avslöjar han. Foto Åsa Swee

ÖAR AV SJÄLVGODHET

I marknaden överlag ser de “öar av självgodhet och fickor av förtvivlan”, som de uttrycker det.

“Det är tunn luft. Kvalitetscompounders som Addtech som handlas till 33x Ebit eller Fortnox är exempel på öar av självgodhet. Trots börsbaissen har det stoppats in pengar i trygga namn som är på stratosfäriska nivåer”, säger Pontus Dackmo och fortsätter:

“Nibe är också ett sådant exempel. Det är en plåtlåda med ett kretskort och en fläkt. Rätt vad det är så kommer det en riskkapitalist-tok och slår upp en fabrik för att göra miljoner värmepumpar. Det är en accident waiting to happen.

Fickorna av förtvivlan finns i alla bolag med tunna balansräkningar, menar förvaltaren:

“Marknaden är livrädd för nyemissioner. Det har vi sett i varje cyklisk nedgång. Ingen vågar dra ut linjalen och tro att husbyggandet ska normaliseras inom fem år. Annars skulle folk köpa Bonava och JM med båda händerna här.”

POSITIV EXPONERING

De har båda stoppat in alla sina pengar i bolaget och uppskattar att de inte har någon “institutionell tvångströja” som de utrycker det.

“Många andra har en VD som undrar hur det går och så men jag har ju bara Pontus och vi är överens om det mesta”, säger Carl Gustafsson.

Även om de kortar en hel del så har Protean Select en positiv nettoexponering till börsen med 30–50%, vilket innebär att marknadsvärdet på de långa positionerna är högre än de korta.

“Det är omöjligt att sätta en botten så då får man se till att vara positivt exponerad”, summerar Pontus Dackmo och avslutar med en parallell till Pascals teori:

“Om du är kort för att du tror att världen ska gå under, vad ska du då göra med dina pengar när världen gått under?”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Innehåll från annonsör