Protean säljer Swedish Match och ber sinnesrobönen

Svenska fonden Protean har sålt sin position i tobaksbolaget Swedish Match. "Vi har satt upp sinnesrobönen på väggen", skriver förvaltarna i ett brev till partners och hoppas att Philip Morris bud inte går igenom.
Protean säljer Swedish Match och ber sinnesrobönen - Pontus Dackmo och Carl Gustafsson Protean
Pontus Dackmo och Carl Gustafsson.

Protean meddelade i september att de tänkte tacka nej till budet på 106 kronor från tobaksjätten Philip Morris, då de ansåg att budet var för alldeles för lågt. Nu meddelar förvaltarna att de sålt sitt innehav.

”PMI höjde budet exakt till den nivå där det fortfarande är osäkert om det går igenom. Kudos till dem och deras investeringsbankirer. Oddsen är dock att de kommer undan med att underbetala för Swedish Match. Och det finns väldigt lite Protean kan göra åt det, oavsett hur irriterade vi är. Om bara några dagar får vi veta mer om resultatet”, skriver förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson.

”Uppköpsreglerna är mycket tydliga med att Philip Morris inte kan höja sitt (ynka) bud igen, och det är osannolikt en konkurrerande budgivare kommer in såhär sent. Detta innebär att uppsidan är maximerad till 116 kronor, endast 1,8% bort från där aktien stängde fredagen den 29 oktober. Sedan finns det en chans att Philip Morris väljer att dra tillbaka budet om de inte kan säkra tillräckligt med accepter. I så fall är nedsidan väsentlig, säg någonstans i intervallet 80-90 kronor”.

Förvaltarna skriver att de hoppas att budet misslyckas så att de på nytt kan bli aktieägare.

”Nu har vi tryckt sinnesrobönen och satt upp den på kontorsväggen”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.