Helgdepp på börsen
Börserna i New York steg på torsdagskvällen och utökade sina uppgångar efter den europeiska stängningen. Bakom uppgången låg stora uppgångar i både Asien och Europa inför öppningen i USA och nya åtgärder från centralbanker världen över för att försöka stabilisera det globala finanssystemet. Stöd till marknaden kom även från att det första estimatet för USA:s BNP visade på en minskning med 0,3 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet, mot en väntad nedgång på 0,5 procent.
Dow Jones stängde 2,1 procent högre efter att uppgången accelererat den sista halvtimmen och hjälptes upp av att 26 av indexets 30 aktier steg. S&P 500 avancerade 2,6 procent och Nasdaq Composite ökade 2,5 procent.
I Asien har det varit blandat under natten men nedgångarna var mer framträdande och kom sedan investerarna börjat ta hem vinster efter de senaste dagarnas kraftigt stigande kurser. Japans Nikkei 225 stängde 5,0 procent ned, Hong Kongs Hang Seng Index var vid 8-tiden 5,4 procent lägre medan Sydkoreanska Kospi steg med 2,6 procent.
Japans centralbank sänkte dagslåneräntan med 20 punkter till 0,30 procent under morgonen. I Bloomberg News enkät bland 17 ekonomer trodde 15 att räntan skulle sänkas med 25 punkter medan två spådde oförändrad ränta och beskedet fick initialt ingen större påverkan på aktiemarknaden.
För svensk del har Meda rapporterat ett ebitda resultat för det tredje kvartalet som var 13 procent sämre än SME-konsensus och även nettoomsättningen var något under förväntat. Bolaget spår ebitda om 3,3 miljarder kronor för 2008 och upprepar prognos för omsättningen om 10 miljarder kronor.
Tanganyika Oil kan påverkas av att Sinopec lämnat ett prospekt för sitt offentliga uppköpserbjudande av bolaget. Sinopec vill förvärva samtliga aktier i Tanganyika för 31:50 kanadadollar per aktie, samma budnivå som tidigare angetts. Det motsvarar 200 kronor per aktie med aktuell kurs för kanadadollarn och jämföras med torsdagens slutkurs för Tanganyika aktien på 159:50 kronor.
Några rekommendations och riktkursförändringar har kommit. Goldman Sachs har sänkt riktkurserna för de svenska storbankerna. Swedbank har sänkts till 48:50 kronor, en sänkning med 56 procent, SEB till 88 kronor från tidigare 121 kronor, Nordea till 77:40 kronor från tidigare 92 kronor och SHB till 141:10 kronor från tidigare 146 kronor.
RBS har höjt rekommendationen för SKF till behåll, från tidigare sälj och HSBC har höjt rekommendationen på Electrolux till neutral från undervikt. Citigroup har sänkt riktkursen för Sandvik till 55 kronor, från tidigare 90 kronor.
I spåren av torsdagens överraskande starka rapport från Astrazeneca har Merrill Lynch höjt riktkursen för aktien till 340 kronor, från tidigare 315 kronor, och ser därmed en uppsida på kring 8 procent för aktien jämfört med senast betalkurs.
På fredagens agenda finns KPI-estimat och arbetslöshet för euroområdet klockan 11.00. Från USA finns statistik över privata inkomster och konsumtion för september och arbetskostnadsindex för tredje kvartalet klockan 13.30. Dessutom släpps Chicagos inköpschefsindex för oktober klockan 14.45 och det definitiva Michigan-indexet för samma månad klockan 15.00.
Privatkonsumtionen väntas ha minskat med 0,2 procent, medan inkomsterna väntas ha ökat med 0,1 procent, enligt Bloomberg News enkät. Chicago inköpschefsindex spås ha sjunkit till 48,0 i oktober, från 56,7 i september.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.