Hemnet: Allt färre tror på stigande bostadspriser

Bostadsplattformen Hemnets Köparbarometer sjönk i november. Färre personer tror på stigande priser framöver, och allt fler tror på oförändrade priser.
Hemnet: Allt färre tror på stigande bostadspriser - hemnet_desktop2

Av de tillfrågade köparna svarade 19,6 procent att de tror på stigande priser den kommande sexmånadersperioden. Det motsvarar en minskning med 2,0 procentenheter sedan förra månaden.

Samtidigt minskade dock andelen som tror på sjunkande priser något. I oktober trodde 38,5 procent på sjunkande priser, i november låg den siffran på 38,2 procent. De som tror på oförändrade priser motsvarar 42,2 procent, att jämföra med 39,9 procent förra månaden.

Sammantaget innebär det en nettosiffra, skillnaden mellan andelen som tror på stigande och sjunkande priser, på minus 18,6 procent. I fyra månader i rad har den siffran nu sjunkit.

”Utvecklingen med svagt minskande prisförväntningar bland bostadsköpare som vi sett under hösten fortsatte i november. Nu när vi ser ut att närma oss räntetoppen blir sannolikt indikationer om hur länge räntan ska förbli på den här nivån viktig för kommande utveckling av boprisförväntningarna. Och med det också hur priserna utvecklas framöver”, kommenterar Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 049 respondenter mellan 1-3 november.

Läs mer: Bostadspriserna står stilla – just nu: ”Bostadsrätter löper störst risk för nedgångar”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.