Historien förskräcker

Kritiken mot SSAB:s planer på att köpa Tata Steels jättestålverk i Ijmuiden i Holland har mest handlat om koldioxid. Det problemet finns, men den största invändningen är att konsolideringsövningar i stålbranschen sällan eller aldrig är lönsamma.
Historien förskräcker - kursdia-ssab

SSABs börskurs ligger idag på samma nivå som den gjorde för 20 år sedan. Grafen mellan dessa tidpunkter är dock inte ett rakt streck utan något som vittnar om en patient med cirkulationsbekymmer. Men SSAB är inte ensamt om dessa tillfälliga rusningar med återkommande bottenstötningar, utan det är ett kollektivt bekymmer inom stålsektorn. Det har helt enkelt visat sig vara mycket svårt att skapa aktieägarevärde i denna bransch.

Under denna period så har det dock hänt saker. Stålsektorn var ytterst het under den så kallade ”superkonjunkturen” under andra halvan av 00-talet. Lönsamheten var generellt mycket hög och många aktörer var därmed också kallade att konsolidera den europeiska stålbranschen. Arcelor-Mittal var en av dessa, liksom familjen Tata och i vis mån även Thyssen-Krupp. Ju större desto bättre, var melodin. SSAB med sin dåvarande nischstrategi stod utanför detta, men aktien drevs mot aldrig skådade höjder.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets