Historisk bottennotering för Liberalerna

Samtidigt som Centerpartiet och Sverigedemokraterna ökar SCB:s partisympatiundersökning minskar stödet för Liberalerna till det lägsta sedan mätningarna startade 1972.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: Pontus Lundahl/TT

När väljarna får svara på vilket parti de skulle rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna får Sverigedemokraterna 18,9% och Centerpartiet 9,5%. För Sverigedemokraterna är det en ökning med 1,3 procentenheter sedan mätningen i november. Centerpartiets ökning ligger på 1,9 procentenheter.

”För både Centerpartiet och Sverigedemokraterna är det statistiskt säkerställda ökningar såväl jämfört med den senaste mätningen som med riksdagsvalet 2018, säger Amanda Hansson”, statistiker på SCB.

Samtidigt minskar stödet för Socialdemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna medan övriga partiers förändringar är för små för att vara statistiskt säkerställda.

Socialdemokraterna minskar åter igen, med 1,2 procentenheter till 28,1%, men är ändå Sveriges största parti.

Samtidigt är Liberalernas resultat är det lägsta i PSU sedan mätningarna startade 1972.

”Det finns inga tydliga koalitioner som når en majoritet av rösterna i maj 2021. Här bör man även ha med sig att Liberalerna i denna mätning ligger under fyraprocentsspärren, och att inte heller Miljöpartiet är statistiskt säkerställt över riksdagsspärren vid ett val i dag”, säger Amanda Hansson.