Hitta drömhuset i Italien
För svenskar som vill köpa bostäder utomlands har Frankrike och Spanien länge varit de populäraste europeiska destinationerna. En kartläggning från 2015 gjord av intresseorganisationen Svenskar i världen visar att drygt 660 000 svenskar bor i utlandet.
USA har förstapositionen med 150 000 svenskar, sedan följer Spanien (90 000) på andra och Frankrike (30 000) på tredje plats. Italien kommer först på plats tio med sammanlagt 12 000 svenskar, trots att landet sedan länge har varit ett välrenommerat dragplåster inom turismen.
Jenny Pehrson, bosatt i staden Canelli i Piemonte och ansvarig för fastighetsmäklaren Remax förmedling i Italien, har en teori om vad det beror på. I Spanien är det vanligare att fastighetsbolag bygger stora lägenhetskomplex som i princip är designade för sollängtande utländska köpare – exempelvis är bostäderna ofta redan möblerade. Denna utveckling har ännu inte kommit till Italien, som fortfarande har en ganska rörig och svåröverskådlig bostadsmarknad.
Därför är det mer knepigt för den köpintresserade att skaffa sig en överblick av utbudet. Men efterfrågan på italienska bostäder växer, även hos svenskar. Det beror bland annat på låga priser – efter finanskraschen 2008 sjönk de med en tredjedel och har ännu inte fullt återhämtat sig. Nordliga regioner som Toscana, Piemonte, Ligurien och Lombardiet är populärast och 30 procent dyrare än övriga landet, enligt Jenny Pehrson. Gemensam nämnare för dessa regioner är att de har nära till kulturstäder (Turin, Milano, Florens, Genova), böljande landskap med vinodlingar och till större flygplatser.
– I norra Italien är det mer tryggt och många tycker att det känns bättre att köpa där. Ju längre söderut, desto lägre priser med undantag för Amalfikusten och Rom, säger hon.
Vad kostar det då att köpa bostad i Italien? Priset beror givetvis på område och objekt. Niklas Blom, mäklare på fastighetsbyrån Apolloni & Blom, ger en generell fingervisning av läget. I Toscanas inland kan man införskaffa en gård med tillhörande mark för cirka 30 000–40 000 kronor per kvadratmeter.
Närmare kusten – både i Toscana och i de pittoreska och eftertraktade fiskeorterna längs italienska Rivieran i Ligurien – varierar priserna mellan 40 000 och 100 000 kronor per kvadratmeter. Detta beror bland annat på ett begränsat utbud av objekt, eftersom nybyggen omfattas av hårda regleringar för att bevara landskapets karaktär. Ännu längre norrut mot Piemonte går priserna ner till 25 000–35 000 kronor per kvadratmeter för en gård, medan bostäder söderöver (till exempel i Umbrien) kan kosta runt 20 000 kronor per dito.
Niklas Blom jobbar framför allt med exklusiva objekt. Under hösten har han exempelvis visning för en schweizisk spekulant av en art nouveau-villa från sekelskiftet belägen i den liguriska kustorten Santa Margherita Ligure. Byggnaden är på 1 200 kvadratmeter, trädgården på 5 000 kvadratmeter. I villan, som har fem meter i takhöjd, finns även ett bankvalv för förvaring av konst och andra värdesaker. Önskat pris: cirka 121 miljoner kronor.
Värt att understryka är att säljaren inte kommer att få fullt så mycket, enligt Niklas Blom. I Italien sätter säljaren ofta ett högre pris för att skapa förhandlingsutrymme neråt, i stället för att som i Sverige ha ett utgångspris med (i regel) budgivning uppåt.
– Det är inte skandinaver som köper de exklusivare bostäderna, utan snarare engelsmän. Det mest efterfrågade objektet bland svenskar är i stället en typisk gård nära vinodlingar i Toscana för kanske 1 till 3 miljoner euro, säger Niklas Blom.
Att Italien har hamnat efter Spanien när det gäller utlandsboenden kan också bero på att landet länge har ansetts byråkratiskt. Köpprocessen är ett bra exempel. Den skiljer sig på flera sätt från den svenska och är mer komplicerad. Förutom att det sällan förekommer någon budgivning involveras även så kallade notarier, statliga jurister, som kontrollerar transaktionerna och att allting är korrekt i dokumenten.
Notarier är obligatoriska och tar även ut avgifter på vanligen ett par tusen euro. En annan skillnad mellan den italienska och svenska köpprocessen är att säljaren och köparen betalar mäklaren ett arvode baserat på totalpriset.
– Det är en process som kan avskräcka många, eftersom det är svårt att få grepp om exakt hur den går till. Därför behövs det svenska mäklare på plats som är väl insatta i processen och som kan vägleda köparen från start till mål, säger Jenny Pehrson.
Niklas Blom tror att utländska spekulanters efterfrågan på italienska objekt kommer att öka.
– De som söker sig till Italien är förtjusta i landets historia, kultur och gastronomi. De söker något mer kulturellt än bara varmt väder och en avslappnad livsstil, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.