Hög risk i kemidoldisen

North Chemical tillhör de senaste årens stora noteringsfiaskon. Efter en storstädning ser framtiden ljusare ut.

Kemibolaget North Chemical gjorde entré på First North bara några dagar före jul 2013. Koncernen bildades så sent som 2009 genom en sammanslagning av flera mindre bolag som tillverkar och säljer olika typer av rengöringsmedel inriktade på kundgrupper som exempelvis biltvättar, restauranger, industri och shipping. Produkterna säljs dels under egna varumärken, dels under återförsäljares varumärken, så kallad private label. Geografiskt ligger fokus på Sverige och i viss utsträckning övriga Norden.

Den svenska marknaden kännetecknas av en fragmenterad struktur där de största aktörerna har en omsättning på bara 200–400 miljoner. Redan i samband med noteringen 2013 talade ledningen om en trolig konsolidering på marknaden då mindre aktörer skulle få det svårt att upprätthålla lönsamheten i takt med ökade miljökrav och regleringar. Optimisten kunde se North Chemical som en möjlig förvärvsmaskin på en konkurrensutsatt och prispressad marknad där en starkare marknadsposition i förlängningen skulle kunna lyfta lönsamheten. Utfallet blev inte riktigt så.

North Chemicals två första år på First North blev ett haveri. Aktiekursen föll från noteringskursen på 6 kronor till 1 krona som lägst i mitten av februari i år. Förklaringarna var flera. Svag marknadsutveckling, att förvärven inte integrerats på ett bra sätt, dålig kostnadskontroll och en hårdbelånad balansräkning. Som om det inte vore nog blev den tidigare huvudägaren och vd:n polisanmäld av bolaget. Han svarade med att stämma bolaget.

Styrelseordförande Sophie Persson fick tillfälligt gå in som vd och försöka städa upp i röran. Fjolåret blev därför ett omstruktureringsår med bland annat ­fabriksflytt och centralisering av forskning och utveckling liksom kundtjänst. Den tidigare vd:n har avyttrat sina aktier varpå North Chemicals huvudägare numera är Staffan Persson (se reportaget på s 14) och den tidigare Axis-vd:n Peter Ragnarsson och LMK-bolagen. Tillsammans har de 47 procent av aktierna. Den 1 februari i år tog Anders Svensson, med ett förflutet på Loomis, över på vd-posten.

När fjolåret summerades hade North Chemical omsatt 128 miljoner och förlorat 14 miljoner på rörelsenivå. Nettoskulden var 39 miljoner och det egna kapitalet svagt negativt. Inte direkt ett läge där man räknar med förvärv – men så blev det. I april aviserades ett förvärv av den Helsingsborgsbaserade konkurrenten Lahega Kemi, ett nästan dubbelt så stort bolag som verkat i branschen sedan 1958. Affären som finansierades med en nyemission, en apportemission samt banklån hade knappast gått att genomföra utan North Chemicals starka huvudägare.

På börsen värderas NC Lahega, som koncernen heter numera, till 102 miljoner. Addera nettoskulden på 97 miljoner och rörelsen värderas till nära 200 miljoner. Koncernens årliga omsättning ligger kring 360 miljoner, vilket ger ev/sales på cirka 0,55. Det kan ställas i relation till att bolagen proforma, exklusive goodwill- och varumärkes­avskrivningar, redovisat en rörelsemarginal på knappt 4 procent i genomsnitt under de senaste fem åren. Addera North Chemicals omstruktureringar samt en dos synergier från fusionen och marginalen borde kunna nå 5–6 procent, kanske rent av lite högre.

Blir fusionen framgångsrik kan nettoskulden amorteras ner kraftigt på bara några år och då finns det helt klart en attraktiv uppsida i aktien. Mot det ska ställas en mycket skakig historik, en fortsatt hög skuldsättning och en värdering som inte är direkt billig. Aktien är en möjlig köpkandidat i högriskkategorin, men vi tar fasta på att det till nuvarande värdering inte finns mycket utrymme för nya misstag. Vänta.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.