Högre kurser väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas inleda högre på torsdagen i linje med stigande omvärldsbörser.

Centralbanker står i fokus under dagen med nya penningpolitiska besked. Först ut är svenska Riksbanken och i eftermiddag följer ECB.

New York-börsernas uppgångar höll i sig genom onsdagens handel och indexen tog lite extra fart högre under sista halvtimmen av sessionen. Europaterminerna indikerar uppgångar över hela kontinenten och klockan 08.43 indikerade förhandeln en initial uppgång för OMXS30 på +0,9 procent.

Även de ledande börserna i Asien handlades uppåt på torsdagen. Tokyobörsen fick bränsle till uppgången av en försvagad yen. De stökiga marknaderna i Kina höll däremot stängt för helgdag.

Den för Volvo viktiga nettoorderingången för tunga lastbilar i Nordamerika kom preliminärt in på 19.700 fordon i augusti 2015. Det var första gången på två år som orderingången landade under 20.000 fordon. Minskningen var 22 procent i årstakt och 20 procent sedan i juli.

Fingerprint Cards meddelade under morgonen att bolaget för första gången lanserar touchsensorer som fungerar under glas eller keramik Sensorerna planeras vara klara för massproduktion under det tredje kvartalet.

Oasmia Pharmaceutical redovisade stigande förluster i det första kvartalet i bolagets brutna helår. Bolaget konstaterar att kassa och krediter nu inte räcker men anser ändå att ”utsikterna är goda för att finansiera bolagets verksamhet under det kommande året”,

Nordea har höjt rekommendationen för Atlas Copco till köp, från tidigare behåll. Riktkursen dras samtidigt ned till 245 kronor, från tidigare 265 kronor.

Societe Generale har höjt rekommendationen för Assa Abloy till köp, från tidigare behåll. Riktkursen dras upp till 185 kronor, från tidigare 170 kronor.

På statistikfronten kom det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn in på den svaga sidan nu på morgonen. Indexet uppgick preliminärt till säsongsrensade 52,4 i augusti, jämfört med 56,5 i juli. Enligt SIX News analytikerenkät förväntades inköpschefsindex hamna på en nivå om 56,4.

Marknaden fokuserar annars på Riksbankens och ECB penningpolitiska besked som lämnas senare under dagen. Riksbanken är först ut nu klockan 09.30. Enligt SIX News enkät väntar sig 9 av 12 analytiker en oförändrad styrränta.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.