Högre kurser väntas på Wall Street

Kurserna på New York-börserna väntas inleda veckan med att stiga.

I Europa har börserna på måndagen fått stöd av det tyska ifo-indexet som kom in starkare än väntat och Asien fick fortsatt stöd av fredagens kinesiska räntesänkning, vilket tycks smitta av sig även på Wall Street, av terminerna att döma.

S&P 500-terminen är klockan 14.43 0,3 procent över fair value och Nasdaq 100-terminen är 0,3 procent över.

Det tyska ifo-indexet, som mäter näringslivets förtroende i västra Tyskland uppgick till 104,7 i november, vilket kan jämföras med 103,2 månaden innan och förväntningarna låg vid 103,0.

”Den amerikanska ekonomin är stabil och vi ser tecken på att det värsta i Europa är bakom oss. Investerare börjar nu positionera sig för en global återhämtning under första halvan av 2015. Det beror bland annat på den ökade stimulansen som meddelats i Japan, Kina och Europa”, sade Allan von Mehren som är chefsanalytiker på Danske Bank i Köpenhamn till Bloomberg.

Klockan 15.45, svensk tid, väntas preliminärt inköpschefsindex för tjänstesektorn i november vilket också publiceras av Markit. Indexet väntas ha sjunkit till 56,8 från föregående månads definitiva 57,1.

I övrigt väntas inga större punkter vad gäller makro men i morgon, tisdag, presenteras den reviderade siffran över amerikansk BNP i det tredje kvartalet samt konsumentförtroende i november.

På torsdag har oljekartellen OPEC möte i Wien och aktier inom energisektorn kan komma att hamna i visst fokus inför sammanträdet. Mötet betraktas som det viktigare och mest bevakade sedan 2008, då kartellen annonserade kraftiga produktionssänkningar i spåren av finanskrisen.  Besked om produktionssänkning är något som man kommer att hålla utkik efter även i detta möte.

Vad gäller bolag är det inga större rapporter som är schemalagda på måndagen men på tisdagen väntas delår från bland annat Hewlett Packard.

Tesla Motors vd Elon Musk har berättat i en intervju med tyska tidningen Der Spiegel att elbilstillverkaren för samtal med BMW om ett möjligt framtida samarbete inom batteriteknik och laddningsstationer. Tesla noteras upp 1,1 procent i förhandeln.

På torsdag håller Wall Street stängt och på fredag är det halvdag med anledning av helgdagsfirande då Thanksgiving äger rum.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco