Högt tryck på bostadsmarknaden – bolån till hushållen växer

Bolånen växer samtidigt som snitträntan sjunker till rekordlåga nivåer. Det visar siffror från SCB.
Bostad och pengar
Foto: TT

Bolånen till hushåll växer i en takt på 5,8% jämfört med samma månad i fjol, skriver SCB. Bostadslånen står för 82% av utlåningen till hushållen och uppgår till totalt 3 672 miljarder kronor.

”Bolånen växer stadigt, men under de senaste tre månaderna ser vi ett litet hopp uppåt i ökningstakten”, säger Jennie Bergman, ansvarig för finansmarknadsstatistiken på SCB, i ett pressmeddelande.

Räntenivåerna för hushållen har också sjunkit. Den genomsnittliga räntan på hushållens nya avtal för bostadslån var 1,35% i februari.

Den rörliga räntan på nya avtal låg på 1,44%. Räntan på nya avtal med bindningstider mellan 1 och 5 år var i genomsnitt 1,27%.

”Vi har en situation där de bundna räntorna är lägre än de rörliga räntorna. De bundna räntorna på 1-5 år är nu på den lägsta nivån sedan statistiken började publiceras år 2005”, säger Jennie Bergman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets