Höjda anslag för att bekämpa välfärdsbrott

Regeringen vill bekämpa välfärdsbrott och skatteundandragande, och ökar därför anslagen till fyra myndigheter.

Det skriver finansdepartementet i ett pressmeddelande på torsdagen.

Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Ekobrottsmyndigheten föreslås få tillskott i budgeten för att motverka välfärdsbrott. Arbetsmiljöverket får tillskott för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Tillskotten är på sammanlagt 111,5 miljoner kronor 2020, 165,5 miljoner kronor 2021 och 160 miljoner kronor 2022.

För att få ta del av rut- och rotavdrag avser regeringen föreslå krav på elektronisk betalning för arbetet. Att betalning har skett är en förutsättning för att Skatteverket ska betala ut rut- och rotavdrag för utförda tjänster.

Det nya kravet ska göra det lättare för Skatteverket att kräva bevis på att sådan betalning faktiskt har skett. En elektronisk betalning är till exempel en betalning med kontokort, inbetalningskort, BankID eller Swish. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Därutöver görs en bedömning att ett ekonomiskt arbetsgivarbegrepp bör införas vid beskattning av utomlands bosatta personer som tillfälligt arbetar i Sverige.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.