Höjda räntor tvingar ned Hemnets Köparbarometer

Bostadsplattformen Hemnets Köparbarometer sjönk i maj. Ökningen var högre bland antalet tillfrågade som tror på sjunkande priser jämfört med stigande priser, framgår det av ett pressmeddelande.
Höjda räntor tvingar ned Hemnets Köparbarometer - SÖDERMALM
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Av de tillfrågade köparna svarade 24,5 procent att de tror på stigande priser den kommande sexmånadersperioden. Det motsvarar en ökning med 1,2 procentenheter sedan förra månaden.

Samtidigt ökade även andelen som tror på sjunkande priser. I april trodde 38,2 procent på sjunkanden priser, i maj låg den siffran på 40,7 procent.

Sammantaget innebär det en nettosiffra, skillnaden mellan andelen som tror på stigande och sjunkande priser, på minus 16 procent. Det motsvarar en procent lägre än i april.

”Mot bakgrund av Riksbankens höjning av styrräntan och uppjustering av räntebanan var det förväntat med en nedgång i prisförväntningarna”, kommenterar Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 307 respondenter mellan 1-4 maj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.