Holmen investerar miljarder i Blåbergsliden vindkraftpark

Skogsbolaget Holmen har fattat beslut om att uppföra Blåbergsliden vindkraftpark på egen mark utanför Skellefteå. Investeringen uppgår till 1,3 miljarder kronor och omfattar 26 vindkraftverk med en total effekt om 143 megawatt.

Det framgår av ett pressmeddelande.

”För Holmen är etablering av storskalig vindkraft ett naturligt komplement till vår reglerbara vattenkraft. Det är också ett bra sätt att få ut mervärde från vårt skogsägande, samtidigt som tillskott av förnybar el är positivt för Sverige och för klimatet”, säger Holmens vd Henrik Sjölund.

Genom investeringen i Blåbergsliden ökar Holmen sin produktion av förnybar energi med 35 procent till drygt 1.600 gigawattimmar.

”Detta är ett betydande steg i utvecklingen av Holmens energiaffär. Som en naturlig följd tar Fredrik Nordqvist, affärsområdeschef Energi, plats i Holmens koncernledning”, uppger bolaget.

Blåbergsliden uppförs i samarbete med leverantören GE Renewable Energy och förväntas tas i bruk mot slutet av 2021.

Holmens ansökan för en vindkraftpark i närliggande Blisterliden är under prövning och tillstånd kan troligen erhållas under 2020, enligt bolaget.

Parallellt förbereds tillståndsansökningar för ytterligare vindkraft på Holmens mark i södra och mellersta Sverige.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.