”Hoppas mycket på New Wave”
Vad tror du om Stockholmsbörsen resten av året?
– Vi är fortsatt positiva. Vi har hela tiden sagt att tillväxten inte kommer att vara problemet, och så här långt har vi fått rätt. Den amerikanska ekonomin har visserligen bromsat in, men det har inte fått så stor betydelse som man trott. Nu tror vi på en avkastning på 15-20 procent, inklusive utdelningar för året som helhet. Så här långt in på året har vi redan fått 15 procent. När vi började året trodde vi på 10 procent avkastning för helåret, men prognoserna visade sig vara för låga. Faran är om räntorna ökar ännu mer. Inflationen blir en nyckelfråga resten av året.
Vad placerar ni helst i just nu?
– Portföljen är relativt neutral, vi har inga speciella under- eller övervikter i några sektorer. Vi ägnar oss mest åt ren stockpicking. Men vi har mycket verkstad, bland annat Sandvik, Alfa Laval, ABB. Andra bolag som vi fortsätter hoppas på är Volvo, som har gått väldigt bra, Swedbank och H&M.
Vilka mindre bolag har ni?
– Vi förvaltar inte småbolagen själva, utan har indexerat en småbolagsportfölj. Men vi har några favoriter bland de mindre bolagen, bland annat grossisten Addtech, och så Telelogic som det nu också ligger ett bud på. Handelsbolaget Bergman & Beving (numera B&B Tools) har vi haft fantastiskt god avkastning på. Ett biotechbolag som jag har höga förväntningar på är forskningsbolaget Orexo. Klädföretaget New Wave är ett annat bolag vi hoppas mycket på.
Varför New Wave?
– Har man träffat Torsten Jansson, så… Han är ju en superentreprenör, vi har fått stort förtroende för honom och för det sätt han satsar på bolaget. Vi driver ju inte själva bolag, så vi gillar att ta rygg på duktiga personer. Sedan har ju också New Wave fantastiska tillväxtmöjligheter utomlands, och har precis etablerat sig i USA. Nu har värderingen stått och stampat ett tag, men aktien har nog också behövt tid att växa in i sin nya värdering.
Aktier att undvika?
– Jag tror inte på Swedish Match den närmaste tiden. Flera fundamentala trender pekar i fel riktning och värderingen är hög. Katalogföretaget Eniro är ett annat svårt fall. De ska gå från offline till online, och de där stora systemskiftena är alltid svåra och tar längre tid än man tror. Det är samma sak med Telia Sonera. De här stora skiftena är väldigt svåra att bedöma, men jag tror inte de blir vinnare på börsen framöver.
Skogen?
– Vi har inga innehav alls i skogssektorn just nu, varken Holmen, Stora Enso eller SCA är med. Där har vi varit ganska okej positionerade. Vi tror inte att man ska ha för stora förhoppningar på dem framöver, de har ju haft väldigt svårt att höja priserna bland annat. Men ring mig om en månad, så kanske vi äger skog i alla fall – allt kan ändras snabbare än man tror!
Hur snabbt kan ni positionera om er?
– Vi utgör en procent av börsens hela värde. Då är det svårt att vara så snabb som andra, mindre aktörer kan vara. Men jag tycker ändå vi är ganska duktiga på att kunna positionera om oss relativt snabbt. Jag och min närmaste kollega Ylva Häggström jobbar parallellt med både långa och korta scenarier. Vi har alltid ett långt perspektiv på bolaget, men sedan försöker vi också hålla noggrann koll i närtid, så vi inte går in och ur för tidigt till exempel. Vi skaffar oss alltid bra uppgifter om bolagen. Om det är något vi är, så är det vinstfokuserade. På kort sikt kan mycket påverka i bruset, som när Christer Gardell går in i Telia Sonera, till exempel, men på längre sikt är det ändå intjäningen som avgör.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.