Höststädning i portföljen

PORTFÖLJUPPDATERING Småbolagsportföljen tar hem vinsten i Mr Green & Co efter budet samt säljer en kursförlorare. Tre nya aktier tar plats i portföljen.
Höststädning i portföljen - jeport3_binary_6899940.png

Med onsdagens bud på Mr Green & Co (MRG), med en budpremie kring 50 procent, har Småbolagsportföljen i princip jagat ikapp hela det tidigare tappet mot Stockholmsbörsens OMXSGI. Per stängning igår är portföljen upp 2,1 procent och är därmed endast 0,4 procentenheter efter OMXSGI.

Småbolagsportföljen fick till slut utdelning på tesen att MRG var ett av de lägst värderade operatörscasen i sektorn samt Affärsvärldens syn på MRG som det hetaste uppköpsobjektet i gamblingsektorn, inklusive hela Stockholmsbörsen.

 

Rättvist kontantbud på MRG

Kontantbudet från den brittiska operatören William Hill är på 69 kronor och rekommenderas av såväl styrelse som aktieägare med drygt 40 procent av rösterna. Aktien handlas några tioöringar under budkursen och ingen budstrid verkar vara i görningen. Budet är rättvist. För en lite längre utvärdering och resonemang kring budet på MRG rekommenderas gårdagens sektortext.

Portföljen säljer hela innehavet (2 300 aktier) i MRG på gårdagens stängningskurs 68,85 kronor och inbringar därmed 158 355 kronor till kassan.

 

Säljer e-handlaren

Portföljen säljer även hela innehavet i e-handelsbolaget Qliro, 10 405 aktier för 12,1 kronor ger likviden 125 900,5 kronor. Portföljen realiserar därmed första förlusten, motsvarande minus 24,3 procent eller en värdeminskning på 40 425,5 kr. Qliro har sänkt portföljens avkastning med hela 4 procentenheter.

Anledningen till att vi kastar in handduken är att vi har allt svårare att se att den ursprungliga värderingspotential som Affärsvärlden såg i de tre olika ingående delarna kan materialiseras i närtid. Beskedet i somras om att Cdon och Nelly ska avyttras eller säljas senast sommaren 2020 satte visserligen fart på aktien. Dock bara kortsiktigt. Ständigt återkommande hot om Amazon-etablering har effektivt kylt av aktien.

Modesajten Nelly har vuxit resultatet ganska stabilt genom åren, men visar allt mer tecken på att konkurrensen har ökat. I princip hela retailsektorn har packat ihop på börsen och relativmultiplar har fallit jämfört med för ett år sedan, då vi köpte in aktien till portföljen. Betallösningen QFS växer på ganska fint, men så gör även kostnaderna. Även här har relativvärderingen fallit.

Qliro är långsiktigt köpvärd, särskilt om man tror att koncernen skulle nå sina nya långsiktiga finansiella mål. Vi har dock svårt att se detta realiseras i närtid och har helt enkelt inte mer tålamod.

 

Kopparbergs Bryggeri nytt innehav

Portföljen köper 550 aktier i Kopparbergs Bryggeri på gårdagens stängningskurs 187 kr, totalt 102 850 kronor dras från kassan. Cidertillverkaren är en gammal Affärsvärlden-favorit och vi bedömer att det finns goda chanser till en stark q3-rapport, som presenteras den 28 november. Givet den fantastiska sommaren, framförallt uppe i Norden men även på största marknaden Storbritannien, pekar allt på en stark ciderförsäljning. Dessutom har Kopparbergs åter god draghjälp av pundkursen jämfört med för ett år sedan.

Systembolagets försäljning av cider ökade med 17 procent i det tredje kvartalet och bekräftar inte helt oväntat att det har varit en fantastisk sommar för bryggerierna. Resultatutvecklingen har åter vänt upp i år medan aktien har tappat 26 procent sedan kurstoppen på 253 kronor i somras, vilket är överdrivet. Värderingen på ev/ebit 11 på 2019 års prognos ser försiktig ut och dessutom landar direktavkastningen kring 5 procent. Procenten är som bekant viktig. Dryckesförsäljning är relativt konjunkturoberoende och hamnar därmed i kategorin defensivt inslag, men med hygglig potential för vinsttillväxt.

 

Nytt gamblingbolag portföljen

Med risk kortsiktigt för att kliva på aktien efter en vecka med kraftig uppvärdering, väljer vi ändå att behålla en relativt stor exponering mot gamblingsektorn. Vår vinst från MRG hamnar därför hos spelleverantören och operatören Aspire Global som Affärsvärlden analyserade i nummer 35/2018.

Aspire Global växer snabbt, har en stor spridning av intäkterna via sina två affärsben och sitter dessutom på en stor förvärvskassa, närmare 1 miljard kronor inklusive obligationen. Bolaget har vuxit helt organiskt, men kanske väntar förvärv framöver. Aktien är billigast i leverantörssektorn och definitivt köpvärd på ev/ebit 9 och 8 på 2018p och 2019p. Sektorn handlas kring ev/ebit 20 respektive 16 motsvarande prognosår.

Möjligen kan aktien stå inför rekyl närmsta dagarna givet senaste veckans uppvärdering, men vi vågar inte stå utanför inför rapporten som kommer 8 november. Förhoppningsvis fortsätter den starka utvecklingen från andra kvartalet, då omsättningen ökade med 43 procent och rörelseresultatet 58 procent.

Småbolagsportföljen köper in 2 203 aktier i Aspire Global på kursen 38 kronor.

 

Dags för revansch för arga fåglarna

Slutligen tar det finländska mobilspelsbolaget Rovio plats i portföljen. Rovio har verkligen inte rosat aktiemarknaden sedan börsintroduktionen på Helsingforsbörsen i september förra året. Aktien har halkat ned från introduktionskursen 11,5 euro till 4,5 euro.  Investerare är framförallt besvikna på hur bolaget har kommunicerat med aktiemarknaden och de tillväxtförväntningar som målades upp vid börsintroduktionen.

Rovio är pionjärer inom mobilspel och kända för succén Angry Birds som lanserades redan 2009. 2018 är ett mellanår med stillastående omsättning, framförallt på grund av film/licensintäkter från den gamla filmen som har klingat av, och ett visst tapp i lönsamhet. 2019 stundar dock uppföljaren till filmen Angry Birds, och en ny våg av licensintäkter. Den här gången har Rovio licensierat ut filmen och har därmed inga investeringar för densamma, vilket väsentligt sänker risknivån. Det möjliggör flera nya tillväxtben. Rovio äger även 80 procent i Hatch Entertainment som är en streamingbaserad spelplattform i betaversion i 18 länder i Europa med cirka 100 tillgängliga spel. Aktiemarknaden åsätter inget värde i denna plattform.

Företagsledningen har en brant uppförsbacke förtroendemässigt, men tillväxtstrategin som ska exekveras under vd Kati Levoranta övertygar. Förutom existerande mobilspelportfölj med Angry Birds 2 som flaggskepp finns 10 spel under utveckling i olika stadier. I våras lanserades bland annat Angry Birds för Facebook Messenger.

 

Stor nettokassa och återköp av aktier

Slutligen har Rovio drygt 1 miljard i nettokassa och letar förvärv. I nuläget återköper Rovio dessutom egna aktier och bjuder även på den högsta direktavkastningen i sektorn. Förutsättningarna för att Rovio åter ska visa en sund tillväxt, framförallt under 2019, när en ny film lanseras, bedömer vi som mycket goda. Produktportföljen är trots allt bred och Rovio äger ett starkt digitalt varumärke som vi bedömer vara en konkurrensfördel.

Gaming-sektorn var den hetaste sektorn fram till sommaren. Därefter har de flesta aktierna värderats ner rejält och sektorvärderingen har därmed närmat sig mer rimlighet. Rovio sticker dock ut rejält i jämförelse med sektorn. Värderingen landar på ev/ebit på 9 respektive 5 på prognoserna för 2018 och 2019. Det innebär en kraftig rabatt mot sektorn, över 50 procent, som det inte finns fog för. Varje försäljningskrona värderas dessutom till låga 0,9 för 2018 års prognos. Det indikerar en total misstro mot att bolaget ska lyckas växa vinsten och än mindre höja rörelsemarginalen från dagens 9 procent. Den låga värderingen på såväl egen hand som relativt sektorn har skapat ett utmärkt ingångsläge.

 

Nedan läget i portföljen per stängning 1 november:

Portföljen 1 nov 2018 säljer MRG Qliro köper Aspire Kopparbergs Rovio.JPG

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets