HUI drar upp prognosen för svensk BNP-tillväxt

Handelns Utredningsinstitut, HUI, justerar upp prognosen för den svenska BNP-tillväxten till 3,1% i fasta priser i år. Den förra bedömningen, från i mars, var 2,7%.
HUI drar upp prognosen för svensk BNP-tillväxt - skymning-stockholm-stadshuset-900
Riksdagshuset och Stadshuset i skymningen. Foto: Stina Stjernkvist / TT
“Vaccineringen och de restriktionslättnader den möjliggör är avgörande för återhämtningen. Optimismen är just nu stark inom allt från handeln och tillverkningsindustrin till börsen och bostadsmarknaden, möjligen lite väl stark. För hårt pressade sektorer som beklädnad, restauranger, transporter och resor är det långt kvar till nivåerna före pandemin, men ljuset i tunneln är förstås mycket glädjande”, säger Ola Nevander, analytiker på HUI Research.

HUI drar också upp prognosen över sällanköpsvaruhandeln till en ökning med 3,5% i år, efter en starkare än väntad tillväxt under årets inledning. Den förra bedömningen var 2,5%.

Dagligvaruhandeln påverkas däremot negativt av restaurangkonsumtionens uppsving, utebliven gränshandel och sjunkande befolkningstillväxt. Prognosen för 2021 sänks därför till 2,0% i löpande priser. Tidigare prognos var 2,5%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.