IVO drar in tillstånd för Humana – aktien rasar 55%

Inspektionen för Vård och Omsorg har återkallat Humana Assistans tillstånd att bedriva personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice och hemtjänst. Aktien rasar på beskedet.
Humana Analys
Johanna Rastad, VD för Humana.

Humana Assistans, som är ett helägt dotterbolag till Humana, ska enligt beslutet ha avvecklat verksamheten senast den 10 februari 2023.

Enligt IVO så uppfyller inte bolaget kravet på lämplighet för att bedriva verksamhet, på grund av återkommande brister i anmälningsskyldighet, anordnar- och arbetsgivaransvar samt förmåga att utveckla och säkra kvaliteten i verksamheten.

Beslutet kommer enligt bolaget att överklagas till förvaltningsrätten, då Humana anser att de har välfungerande rutiner som följer lagstiftningen och därför kan hantera avvikelser i verksamheten.

Rörelseintäkterna och rörelseresultatet för området personlig assistans som drivs av Humana Assistans, uppgick under 2021 till 2 833 Mkr respektive 193 Mkr, motsvarande cirka 35% av koncernens rörelseintäkter och 39% av rörelseresultatet.

Handeln med aktien stoppades tidigare i dag, men återupptogs vid 15.15 och aktien faller 55% på beskedet.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets