Hundkoja risk i BMW

Den tyska lyxbilstillverkaren BMW är minst och bäst. Men med nya bilmodeller, som nygamla Hundkojan, ökar risken.

Aktiemarknaden har gått hårt åt fordonsföretagen. Sedan årsskiftet 1998/1999 har de europeiska biltillverkarnas aktier fallit med nästan 20 procent. De enda undantagen i branschen är franska Peugeot och tyska BMW där den senare har haft en stark utveckling. Aktiekursen har hittills i år stigit med knappt 30 procent.

Kursen fick extra fart i slutet av juli när bolaget rapporterade om ett vinstlyft på 67 procent för första halvåret. Försäljningen ökade med 15 procent, ett verkligt styrketecken eftersom den tyska bilmarknaden under året har varit mycket svag.

Favoritbolag

Under perioden januari-juli såldes det strax över 2 miljoner bilar i Tyskland, vilket var 12 procent färre än under motsvarande tid i fjol. BMW däremot lyckades öka försäljningen något i Tyskland. Det stora utropstecknet i BMW:s resultat var dock försäljningen i USA som ökade med 33 procent.

De senaste årens försäljningsframgångar har gjort att BMW har blivit bilvärldens favoritbolag. Bolaget värderas idag till en vinstmultipel (p/e) på över 20, samtidigt som konkurrenternas värdering ligger mellan 10 och 12 gånger årets förväntade vinst. Det kan tyckas märkligt att en av Europas minsta biltillverkare samtidigt är den mest framgångsrika. BMW tillverkar drygt 800.000 bilar. Det kan jämföras med de europeiska biltillverkarna Fiat, Peugeot och Renault som säljer mellan 2 och 3 miljoner bilar. De riktigt stora bilfabrikanterna i världen som Toyota, Daimler-Chrysler, Volkswagen, Ford och GM tillverkar runt 5 miljoner bilar om året.

Varumärket märks

Trots att BMW är mindre än de andra biltillverkarna är lönsamheten riktigt god. Under 1999 tjänade bolaget 22.000 kronor för varje såld bil. Den europeiska bilindustrin i genomsnitt nådde en vinst på knappt 6.000 kronor per bil. Volvo tjänade, som jämförelse, under de sista åren som fristående bilfabrikant mellan 3.000 och 10.000 kronor per bil.

BMW:s goda vinster beror på att bolaget får bra betalt för sitt varumärke. En genomsnittlig BMW kostar cirka 285.000 kronor medan medelbilen bland de europeiska biltillverkarna säljs för 160.000 kronor.

Bolaget planerar nu, precis som konkurrenten Mercedes redan har gjort, att exploatera varumärket ytterligare. Om en månad lanserar BMW i Paris en ny bilmodell med det nygamla namnet Mini. Skapelsen är en retro-version av brittiska Austin-Morris lilla bil från 1959 som i Sverige blev känd under namnet Hundkoja. Mini är det enda varumärket som BMW behöll efter sitt äventyr med den engelska biltillverkaren Rover.

Som en Golf

Naturligtvis har 2000-talets Mini inte en skruv gemensam med sin namne. Framför allt blir det en bil som är mycket större än forna tiders Hundkoja. Bilen kommer att vara nästan i samma storleksklass som Volkswagen Golf. Lanseringen av Mini kommer att kosta stora pengar. Dessutom ska BMW bygga en ny fabrik för tillverkning av kommande modeller av Rolls-Royce.

BMW står således inför några år av ganska stora investeringar. Det lär innebära att BMW inte kan hålla kvar en rörelsemarginal på över åtta procent. Det finns därmed en risk för att BMW, likt många andra högvärderade tillväxtaktier vars vinster inte ökar i samma takt som förut, tappar

i värde. Det är en grannlaga och sannolikt omöjlig uppgift för BMW:s företagsledning att se till att bolaget hela tiden värderas högre än branschgenomsnittet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight