”Hur ska jag förstå och använda Magic Formula?”

Vi besvarar en läsarfråga som lyder: "Hur ska jag förstå och använda Magic Formula?", med anledning av en krönika härom veckan.
Det korta svaret är att det inte finns något busenkelt sätt. Det "lätta" med Magic Formula är inte att man slipper arbeta utan att man slipper mycket av det subjektiva med aktieanalys och minskar risken att kliva i psykologiska fällor.

Så här skriver SvD-läsaren Martin:

Hej SvD Börsplus,
Jag läste nyligen er artikel “Så funkar den magiska formeln på svenska börsen” av Peter Benson och tyckte den var väldigt intressant.

Mitt problem är att jag har ingen som helst ekonomisk bakgrund och har därmed svårt att förstå delar av formeln, och framförallt hur jag får fram siffrorna. > Kan ni förklara för mig “på bönders språk”?

  • Vad är Ebit?
  • Vad är EV – Enterprise Value?
  • Går det att förtydliga vad Factsets vinstestimat för nästa år är?
  • Vad är “materiellt operativt kapital”?
  • Framförallt, vad hittar jag dess värden? Årsredovisningar?

SvD Börsplus svarar:

Hej Martin,
Vi ska försöka svara men det korta svaret är kanske lite nedslående för det finns nämligen ingen enkel genväg. Det “lätta” med den magiska formeln är inte att det är helt busenkelt att göra dessa beräkningar utan att man slipper ganska mycket av det “subjektiva” som annars är en oundviklig del av det traditionella sättet att välja ut en portfölj av aktier. Som du så riktigt påpekar så är återstår dock väldigt mycket svårt arbete även när flertalet av de subjektiva fällorna är eliminerade.

Svaren på dina raka frågor ovan är i korthet:

  • Ebit är en engelsk förkortning för rörelseresultat. Alltså vinsten från affärsrörelsen innan man betalat räntor och skatt.
  • Enterprise value är börsvärdet plus nettoskuld. Det mäter alltså hur mycket bolaget värderas till inklusive hur mycket pengar andra finansiärer än aktieägare netto har skjutit till (typiskt sett banker).
  • Factset är en databas som mot dyra pengar låter abonnenter ta del av aktieanalytikers vinstförväntningar, eller estimat som det också kallas.
  • Materiellt operativt kapital är operativt kapital exklusive immateriella tillgångar som goodwill, varumärken med mera. Operativt kapital är den mängd kapital som behövs för att driva affärsverksamheten. Det är kapital som kommer från aktieägare och långivare för att finansiera maskiner, lager, kundfordringar med mera. I finansiella termer räknar vi ut det som eget kapital plus nettoskuld.
  • Var hittar du dessa värden? Ja, delvis i årsredovisningar men exempelvis börsvärde måste man använda en aktuell börskurs för att räkna fram. Och sen är det viktigt att ha en väl underbyggd metod för att samla in bedömning om bolagets lönsamhet. Vi föreslog Factsets analytikerestimat men man kan också göra egna prognoser (svårt, osäkert och tidskrävande) eller gå på historiska siffror (ibland irrelevant eftersom börsen blickar framåt).

Sammanfattningsvis: Inte ens något så skenbart mekaniskt som The Magic Formula kan nyttjas utan ganska mycket handpåläggning och aktiva val.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.