Huset som ABN tömde

En gång var Alfred Berg juvelen i Stockholms finansbransch. Men när den holländska storägaren ABN Amro vill samla allt i London, hotas det mer än 100 år gamla finanshuset att tömmas på sin själ - analysen.

Den 12 april 1994 var ett ödesdatum för investmentbanken Alfred Berg. Den dagen körde dåvarande ägaren Volvo över ledningens planer på att ta över den anrika firman. I stället gick företaget till nederländska ABN Amro Bank.
Sedan dess har en envis kamp för självständighet förts på huvudkontoret på Birger Jarlgatan i Stockholm. Nu pågår den sista striden, som gäller var analysen ska ligga, nära kunderna eller nära bolagen? Den internationella trenden pekar på att ABN flyttar analysen från dotterbolaget i Stockholm till storkunderna i London. Så gör allt fler utländska aktörer sedan tillväxten i Stockholm avtagit. Alla investmentbanker har skurit i sin analyskapacitet det senaste året för att sänka kostnader. Inom Alfred Berg försvann 2002 runt 10-15 procent, vilket betyder att firman i dag har ungefär 45 personer inom analys. Samtidigt har en del anställda övergått från att vara finansanalytiker till att bli så kallade market analysts, lokala marknadsförare av holländarnas analyser.
Det var förra året som ABN Amro flyttade ut den nordiska analysen i de tunga sektorerna läkemedel, med Astra Zeneca, och telekom, med Nokia och Ericsson, till Europas finanscentrum London. Nu flyttar även områdena services, med bland annat bevakningen av Securitas, och tobak, med Swedish Match. Och enligt vad Affärsvärlden erfar kommer fler sektorer att flyttas framöver.

Flyttlassen är en effekt av den pågående omstrukturering inom ABN Amro som går ut på att effektivisera och koncentrera analysen till tre ställen: Storbritannien, Holland och Norden. Tanken är dels att rationalisera, dels att flytta analysen närmare de stora kunderna. Det är här konflikten med dotterbolaget Alfred Berg uppstår, eftersom starka krafter inom Alfred Berg länge har förespråkat att ha kvar en betydande del av den nordiska analysen i Norden, nära bolagen.
Det är ingen slump att ABN Amro sätter hårt mot hårt just nu. Så sent som får några år sedan, medan pengarna ännu strömmade in i finanshusen, var analytikerna finansbranschens stjärnor. De hade en helt annan ställning än idag. Om ABN Amro hade gjort då vad det gör nu hade Alfred Bergs analysavdelning tömts på folk på minuter. På dagens svaga arbetsmarknad är läget annorlunda.
Det är ödets ironi att det är Sveriges första betydelsefulla analyshus som håller på att förvandlas till en marknadsförare av sin internationella moder ABN Amros analysprodukter. Alfred Bergs analytiker toppade under många år alla rankningslistor. Bolaget var ledande nordisk investmentbank och hade en total marknadsandel på Stockholmsbörsen på 15 procent, drygt tre gånger mer än i dag. Här fanns den intellektuella finanseliten med integritet.

Bakom Alfred Bergs uppgång fanns insikten om att bättre analys ger bättre affärer och större flöden. Det var hjärnor som Patrik Brummer och aktiegurun László Szombatfalvy som på 70-talet började systematisera analysen. De var pionjärer. Analysen förstärktes successivt genom förvärv, som Transferator, och rekryteringar, som när Alfred Berg 1983 köpte över personal från fondkommissionären Consensus, en avknoppning från Affärsvärlden.
När holländska ABN Amro sedan köpte Alfred Berg av Volvo avgick de högsta cheferna, med koncernchefen Patrik Brummer i spetsen, omedelbart. Den främsta orsaken var att de själva hade velat ta över firman och slå ihop den med Morgan Grenfell.
Allt sedan dess har chefsstolen på kontoret på Birger Jarlsgatan 7 Stockholm blivit en vandringspokal. Under de år som har gått sedan Brummer lämnade sin post har Alfred Berg haft fyra chefer. De senaste åren har turbulensen ökat och medeltiden för en vd på Alfred Berg har fallit till under ett år.

Under alla år med ABN Amro vid rodret har en oro grott inom Alfred Berg, en rädsla för att holländarna skulle stärka greppet om bolaget, minska självständigheten, närheten till kunderna och därmed konkurrenskraften. Och oron har visat sig befogad, även om det dröjde innan förändringarna blev tydliga utåt.
Osäkerheten resulterade i frekventa avhopp där kulmen nåddes under våren 2000. På kort tid slutade ungefär 20 personer, främst inom analys. I augusti 2000 tog aktiechefen Risto Silander över som vd efter Harry Klagsbrun, men han klev åt sidan redan i april 2001. I stället tillträdde analyschefen Ulf Strömsten. Under hans tid kom den första betydande strategiförändringen, i augusti 2001, då Alfred Bergs inriktning ändrades från nordiska till globala aktier. Den globala aktiebevakningen fick en holländsk chef.
Den andra strategiskt viktiga förändringen, som innebär att all analys koncentreras till London, Holland och Norden, kom i september 2002. Tre månader senare avgick även Strömsten, officiellt på grund av organisationsförändringar, men enligt uppgifter till Affärsvärlden på grund av olika synsätt när det gäller den strategiska inriktningen.
Nu gäller den hemliga striden i huset Alfred Berg vilka sektorer som kontoret i Stockholm ska få behålla. Enligt uppgifter till Affärsvärlden kommer Alfred Berg, om centraliseringsförespråkarna vinner, bara att få behålla ett par sektorer med egen bevakning. Till det som sannolikt kan bli kvar hör förutom småbolagsbevakning, som är mer lokal till sin natur, även telekom/hårdvara, skog och industri.

När ABN Amro flyttar huvuddelen av analysen till London, där storkunderna sitter, följer bolaget en internationell trend. Andra storbanker som Deutsche Bank gör redan så här. Men genom att placera analysen i stora finanscentrum i stället för nära de bolag som analyseras har man industrialiserat analysprocessen. Det innebär också en förskjutning där produkten, analysen, har blivit mindre viktig medan säljorienteringen har blivit hårdare. Om det här är en lönsam strategi är ännu en öppen fråga.
För dotterbolaget Alfred Berg innebär avlövningen att det blir svårare att vara en attraktiv arbetsgivare. Det blir tufft att behålla den nuvarande höga kvalitén på bolagets säljare, eller ”market analysts”. På längre sikt kan Alfred Berg inte räkna med att topprankade svenska analytiker nöjer sig med att förklara och sälja in någon annans analys till kunderna. Inte så länge starka, lokalt förankrade konkurrenter som Enskilda och Carnegie satsar på nordisk analys.
När ABN Amro tömmer Alfred Berg på dess hjärta, mage och lungor innebär det också att ägaren inte längre tror på varumärkets styrka. Därmed är det troligen bara en tidsfråga innan namnet Alfred Berg är helt borta.
Om inte någon köper det förstås, Patrik Brummer kanske?Lång historia
1863 grundas bankirfirman av Gustaf Hierze, samma år som börsen
1901 Alfred Berg (AB) köper firman
1920 Gustaf Kahm tar över
1973 Patrik Brummer (eller Persson som han då hette) anställs, direkt från Handels
1975 Brummer och László Szombatfalvy inleder samarbete
1983 STC Finans köper 75 procent av AB
1984 in i Norge, förvärv av norska Gunnar Böhn
1985 Volvo blir ägare efter STC-kraschen
1990 Toppåren inleds. Etablering i London. Sponsrar Mt Everest-expedition
1991 öppnar kontor i Helsingfors.
1992 in i NY, köper även svenska Transferator
1994-95 AB:s ledning försöker få köpa bolaget av Volvo tillsammans med Morgan Grenfell, Volvo nobbar
1995 ABN Amro köper Alfred Berg, hela ledningen, med koncernchefen Brummer i spetsen, hoppar av
1995-96 Carl-Diedrich Hamilton, vd
1998 Hamilton avgår som ordförande i AB. Holländarna tar över.
1996-2000 Harry Klagsbrun vd
2000-2001 Risto Silander vd
2001-2002 Ulf Strömsten vd
2002- ingen operativ ersättareAlfred Bergare vi minns
? Patrik Tillman
? Patrik Brummer
? Erik Mitteregger
? Peter Thelin
? László Szombatfalvy
? Christer Jacobsson
? Carl-Diedrich Hamilton
? Familjen Kahm ägare under första halvan av 1900-talet, finns fortfarande en i styrelsen, Robert Kahm.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.