Hushållen sparar allt mer

Hushållens finansiella sparande, alltså nettot av transaktioner i finansiella tillgångar och skulder, uppgick till 52 miljarder kronor under årets andra kvartal.

“Normalt är sparandet högt under detta kvartal. Det var främst bankinlåning som ökade”, skriver SCB. Det höga sparandet är en följd av aktieutdelningarna som görs under kvartalet. Samtidigt kommer skatteåterbäringen för många, noterar myndigheten.

Hushållens finansiella förmögenhet, totala finansiella tillgångar minus skulder, fortsatte att växa och uppgick vid utgången av kvartalet till 6.285 miljarder kronor. Det innebär en ökning med 245 miljarder kronor sedan utgången av årets första kvartal.

De finansiella tillgångarna uppgick vid utgången av kvartalet till 9.480 miljarder kronor. Hushållens skulder uppgick till 3.195 miljarder, varav 201 miljarder var CSN-lån.

“Hushållen nettoköpte både aktier och fonder under kvartalet för 5 respektive 6 miljarder kronor. Sedan första kvartalet 2012 har hushållen nettoköpt fonder under varje kvartal men de har inte nettoköpt aktier sedan första kvartalet 2013”, skriver SCB.

Hushållen fortsatte att investera i kategorin andra fonder där bland annat blandfonder och fond-i-fond ingår. Samtidigt nettosålde hushållen aktiefonder och räntefonder.

“Hushållens tillgångar i svenskregistrerade räntefonder ökade kraftigt på grund av flera fondflyttar från utlandsregistrerade räntefonder”, meddelar myndigheten.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.