Hushållens konsumtion ökar

Hushållens konsumtion steg 0,7% i juli jämfört med föregående månad, i säsongrensade tal, fastprisberäknat och kalenderkorrigerat, visar statistik från SCB.
Hushållens konsumtion ökar -
En person betalar med ett kort i en butiks kortterminal Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Jämfört med juli 2020 ökade hushållskonsumtionen med 6,4%, kalenderkorrigerat och i fasta priser. Under den senaste tremånadersperioden ökade konsumtionen med 8,2%, jämfört med samma tremånadersperiod föregående år.

Främst har branschgruppen Restauranger, caféer, hotell och annan övernattningsservice påverkar positivt. Jämfört med samma period året innan ökade gruppen med 28,8% i fasta priser.

Samtidigt påverkade hushållskonsumtionen främst negativt av Övriga varor och tjänster, som jämfört med samma period året innan minskade med 7,2%.

”Hushållens konsumtion av hotell-och restaurangtjänster ökade kraftigt i juli. Våra preliminära siffror visar att hushållen spenderade 41% mer än förra månaden, med hänsyn tagen till säsongeffekter, och 13% mer än i juli 2019”, säger Thorsten Holzer, ämnesstatistiker på SCB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets