Huspriserna i London faller

För första gången på över tre år har huspriserna i London börjat falla. Det skriver Financial Times.

Det senaste året har huspriserna i Storbritannien stigit med ungefär 10 procent. För London har prisökningen legat på nästan 20 procent.

För första gången sedan januari 2011 sjunker nu priserna. Enligt fastighetsmäklare i London har priserna fallit under de tre senaste månaderna och prisfallet tros även fortgå under de nästkommande tre månaderna. Det framkommer av en undersökning från Royal Institution of Chartered Surveyors, RICS.

Samtidigt har de nationella huspriserna stigit i den långsammaste takten på 16 månader.

RICS har även fått in uppgifter på att objekt som legat ute en längre tid börjar få in bud under utgångspriset.

Enligt Simon Rubinshon, chefsekonom vid RICS, är det ett hälsosamt tecken att det nu verkar finnas en bättre balans mellan utbud och efterfrågan.

– Detta beror delvis på att Bank of England har blivit mer verbala om riskerna, dels på överkomlighet vad gäller priser, de nya bolånereglerna och förväntningar om högre räntor, säger han.

Om ett år förväntas huspriserna i London ha stigit med 1 procent och för Storbritannien väntas ökningen ligga på 2,1 procent.

RICS rapport kommer endast en dag efter att Halifax rapporterat att prisökningen i Storbritannien minskat för andra kvartalet i rad. Under första kvartalet låg prisökningen på 3,5 procent, under andra kvartalet 2,9 procent och under tredje kvartalet på 2,7 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco