Hyr ut dig själv som chef

Säg upp dig och hyr ut dig själv som chef i stället. Bättre betalt och friare tyglar om du pallar för resultatkraven. Andelen interimschefer ökar, och det är inte längre bara äldre före detta börs-vd:ar som efterfrågas.

Nyss fyllda 30 tog Daniel Kaplan sitt första interimsuppdrag. Sedan dess har det blivit ytterligare fem, på vardera ett halvår. I dag är han 34.

Ett typiskt uppdrag ser ut så här:
Första månaden: säg upp hälften av personalen.
Andra månaden: få i gång försäljningen.
Tredje månaden: hitta finansiärer för att kunna fortsätta verksamheten.

Att vara interimschef innebär att ta tag i en definierad uppgift (vända förlust till vinst, halvera kostnaderna, hantera en fusion, gå in i nya marknader) från arbetsdag ett. Någon inlärningsperiod, som kan vara möjlig vid anställning, är uteslutet.

– Samtidigt som jag sparkade folk skulle jag ingjuta mod för framtiden hos dem som var kvar. Ett interimsuppdrag är ett högriskprojekt. Och därför ger det också en hög belöning om man kommer ut på andra sidan och har lyckats, säger Daniel Kaplan.
Bolagen som anlitade Daniel Kaplan, välkänd i it-branschen som grundare av bland annat auktionssajten Tradera, var ofta i djup kris.

– Då kan det vara svårt att hitta någon äldre person som vill ta sig an det. Jag har inte flera decenniers erfarenhet, men det är kanske bra. Ska man ge energi åt andra människor är det ingen nackdel att vara yngre, säger Daniel Kaplan som nu är på väg att starta ett eget företag.

Daniel Kaplan tog själv kontakt med uppdragsgivarna och föreslog ett samarbete.

Ing-Marie Thunvik, inhyrd ekonomi-chef, har valt att ta uppdrag via en förmedlare. För två år sedan fick en tidningsannons från rekryteringsbolaget Interim Management International henne att avsluta sin anställning. Då hade hon jobbat i många år som ekonomichef.

– Det är klart att jag tjänar bättre nu, men det är inte det viktigaste för mig. Det är den personliga utvecklingen jag är ute efter, att lära mig nya saker. Om jag gillade trygghet skulle jag sätta mig på Kommunförbundet, säger Ing-Marie Thunvik.

Hon har tagit olika uppdrag för Siemens och Beijer Alma. Någon gång har uppgiften varit att lägga ned en fabrik eller omstrukturera verksamheten. Tuffa uppdrag där personalen haft anledning att oroa sig för om de ska få ha kvar jobbet.

– Men jag står för något positivt och blir alltid väl mottagen. Jag kommer till ett företag där det inte fungerat bra tidigare, med uppdrag att förbättra, säger Ing-Marie Thunvik.

I Storbritannien visar analysföretag att mellan tio och tjugo procent av cheferna har tidsbegränsade uppdrag. Det är långt fler än i Sverige. Här uppskattas att ett par procent av de tyngre chefsjobben utförs av interimschefer. Men Janeric Peterson, som jobbar med rekrytering av interimschefer på Investorägda Interim Executive Solutions, tror att det egentligen är betydligt vanligare.

– Det är inte självklart att en företagsledning talar om att en vd har ett uppdrag på tio månader, det är inget man behöver redovisa, säger han.

Bolag som väljer en interimschef behöver alltid en snabb lösning. En vanlig rekrytering kan ta flera månader – en interims-vd kan vara på plats inom ett par veckor. Men bakgrunden kan variera. Det kan vara kris i företaget eller en ny verksamhetsinriktning som gör att den tidigare vd:n måste bytas ut. Eller en omvänd situation – företaget expanderar så snabbt att de personer som genomförde etableringsfasen inte längre hänger med. En annan situation där en tillfällig vd-lösning är lämplig är inför en försäljning av företaget där den tänkta köparen själv vill tillsätta vd.

Samtidigt som behovet av snabba chefslösningar ökar, märker Janeric Peterson ett ökat utbud av chefer-att-hyra.

– Fler och fler seniora personer blir lediga, till exempel i samband med fusioner där man ju inte kan ha dubbla ledningsgrupper. Du är som bäst när du är några och femtio. Det är en myt att äldre är trötta och vill spela golf. Många känner att: ”Oj, nu är det bara tio år kvar av min karriär så det börjar bli bråttom”.

Samtidigt som många 40-talister är måna om att avrunda sin karriär på ett bra sätt, är de inne i en fas av livet som passar för att ta tillfälliga uppdrag.

– De har redan tjänat sina pengar, det är okej om det blir en månad utan inkomst. Då kan de bygga på sommarstugan och resa med frugan.

Samtidigt växer efterfrågan på yngre chefer. Inom vissa företagskulturer passar inte en äldre person lika bra, menar Jan-eric Peterson.

– Men det kan vara svårt att hitta en person som både är ung och har den erfarenhet som krävs. Ibland löser man behovet genom att tillsätta en yngre interimschef, och så kompletterar man hans eller hennes erfarenhet med en äldre person som coach, säger han.

LINDA VIKSTRÖM
linda.vikstrom@affarsvarlden.se
Interim management – Så funkar det

? En så kallad interim manager har ett tidsbegränsat chefsuppdrag, till exempel som vd eller projektledare. Du är inte anställd av företaget och får inte lön. I stället betalar uppdragsgivaren ett arvode.

? Arvodet för ett interimsuppdrag är högre än lönen vid en anställning, ofta är förtjänsten dubbelt så hög. Men samtidigt är uppsägningstiden kort och företaget betalar inte avgångsvederlag eller pension.

? Tidigare har minst 20 års erfarenhet varit ett krav. Nu efterfrågas yngre interimschefer inom branscherna it, telekom, media och underhållning.

? Det är främst små och medelstora företag som hyr in chefer. För börsbolag är det ovanligt att hyra in vd och ekonomichef, bland annat eftersom börsreglerna rekommenderar att dessa bör vara anställda i bolaget.Här blir du chef-att-hyra

Genom att ansluta dig till ett bolag som förmedlar interimsuppdrag får du hjälp att hitta passande uppdrag. Bolaget sköter också avtalsförhandlingar med uppdragsgivaren och står för din ansvarsförsäkring, mot en del av ditt arvode. Dessutom är ett bolag en trygghet för företagen eftersom de snabbt kan sätta in en ersättare om samarbetet måste avbrytas av någon anledning.

Här är rekryteringsbolagen som förmedlar interimsuppdrag:
? Interim Management International: www.interim.se
? Meritmind: www.meritmind.se
? EIM: www.eim.se
? Capgemini: www.se.capgemini.com
? Michael Page International: www.michaelpagesweden.com
? Matchprovider: www.matchprovider.se
? Interim Executive Solutions: www.interimsolutions.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets