”Brassar inte på med blingbling”

Stilren form med uttänkta detaljer. Det är motorcykelbyggaren Adam Nestors designfilosofi.

Klockan närmar sig midnatt i början på augusti 2010. Platsen är ett garage på en gård i Rävlanda, en tätort mellan Göteborg och Borås. Adam Nestor håller just på att svetsa bränsletanken på motorcykeln som han ska tävla med dagen efter. Han ska inte köra den, utan medverka med den på tävlingen Guldbågen, som utser landets bästa handgjorda motorcyklar. Adam Nestor känner sig stressad. Han tror inte att han kommer att bli klar till tävlingen, som arrangeras i Västervik.

Efter en lång natt är han morgonen därpå trots allt på väg till staden med tävlingsbidraget, som går under namnet Madame Guzzi. Flera av landets främsta motorcykelbyggare är med i startfältet, såsom Kent Plateryd, Ola Stenegärd och Pontus Abrahamsson. Trots att Adam Nestor då är relativt ny i branschen (född 1989) tar hans Madame Guzzi hem tävlingen. Det blir startskottet för karriären. Han säger upp sig från mc-mekanikerjobbet och blir hojbyggare på heltid.

– Många förknippar hojbyggarvärlden med Harley Davidson och choppers, och där kom jag med en italiensk maskin. Det var ganska annorlunda. På det sättet kunde jag sticka ut och göra mig ett namn i branschen, säger Adam Nestor

Han är uppvuxen i en familj där intresset för motorer har flutit igenom som en röd tråd. Både morfar och pappa har renoverat bilar och motorer. Det dröjde inte länge innan Adam Nestor snappade upp intresset och började bygga om saker på egen hand. Redan som femtonåring utförde han sina första customtrick på en moped – byggde ett högre styre och kapade bakskärmen. När hans morfar gick bort år 2004 fick han ärva ett pågående renoveringsprojekt på en NSU-motorcykel från 50-talet. I takt med att Adam Nestor fullföljde ombyggnationen av hojen började han utmejsla sitt eget formspråk.

– Eftersom jag tillbringade så mycket tid i min morfars verkstad lärde jag mig tidigt att utgå från en idé, hitta material och göra den till en färdig produkt genom att montera, svetsa, kapa och tillverka diverse föremål, säger han.

Motorcykelbygget Madame Guzzi är på flera sätt representativt för Adam Nestors formspråk. På håll är det en motorcykel med enkla och raka linjer. Men vid en närmare anblick finns flera små frästa, blästrade och polerade stildetaljer på till exempel förgasaren och stötdämparen.

– Jag vill att det ska vara sparsmakat, detaljerna ska vara uttänkta. Jag har inte gjort det enkelt för mig igenom att brassa på med en massa blingbling. Min förhoppning är att mina cyklar ska vara tidlösa, man ska kunna åka på dem om trettio år.

Numera bygger Adam Nestor motorcyklar åt såväl svenska som utländska kunder. Priserna varierar beroende på önskemål, men att bygga en motorcykel från grunden kostar någonstans runt 500 000 kronor, berättar han. En växande trend inom motorcykelvärlden är att anamma den så kallade café racer-stilen från 1960-talet. På den tiden var det många som byggde om sina motorcyklar för att efterlikna dåtidens fabriksbyggda sporthojar. Det innebär att man tar bort onödiga atti­raljer och gör fordonet lättare och skapar en smidigare förarposition genom att vända på styret.

– Det som är gemensamt för mina kunder är att de vill ha en unik känsla med sin motor­cykel. Det ska bara finnas en av den. Man ska inte riskera att möta en likadan på vägen hem. Många vill spegla sin personlighet i motorcykeln på det sättet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight