Ica klår förväntningarna

Dagligvarubolaget Ica redovisar ett ebit-resultat på 1.595 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019.

Genomsnittet av fem analytikers estimat, som Infront Data sammanställt inför rapporten, låg på ett rörelseresultat på 1.587 miljoner kronor.

Det justerade rörelseresultatet uppgick till 1.599 miljoner kronor. Här var snittestimatet 1.587 miljoner.

Intäkterna uppgick till 29.818 miljoner kronor, mot ett snittestimat på 29.705 miljoner.

Trots stuffa jämförelsetal för Ica från den varma förra sommaren, som gav extra skjuts till försäljningen, var det tredje kvartalets resultatutveckling stabil. Undantaget är Apoteket Hjärtat som tyngdes av driftsstörningar vid uppstart av nytt lager.

Det skriver vd Per Strömberg i rapporten för det tredje kvartalet 2019.

Ica-koncernens omsättning ökade med 3,4 procent i kvartalet, 4,2 procent justerat för det avyttrade Hemtex.

Den svenska verksamheten ökade både omsättning och rörelseresultat under kvartalet.

”Vad som är extra glädjande är att logistiken har fungerat mycket bättre i år, med ökad leveranssäkerhet och högre effektivitet som följd”, skriver Per Strömberg.

En ovanligt hög matprisinflation under hela kvartalet har dock drivit på marknadstillväxten och hjälpt försäljningssiffrorna. Inflationstakten har varit avtagande månad för månad, heter det.

I Apotek Hjärtat utgör undantaget där störningar under uppstarten av det automatiserade lagret i Norrköping har påverkat negativt.

”Det har inneburit en kraftigt negativ påverkan på både försäljning och rörelseresultatet i kvartalet”, skriver Per Strömberg.

Trots störningarna ökade Hjärtats försäljning något till 3.553 miljoner kronor (3.414), drivet framförallt av försäljning av dyrare läkemedel. Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster minskade till 109 miljoner kronor (155).

E-handeln ökade med 38 procent inom Ica Sverige där ökning inom lösplock stod för en tillväxt på 43 procent. Omsättningen online uppgick till 502 miljoner kronor (365). Vid periodens sluta var 297 butiker anslutna till lösplock och 638 butiker erbjöd Ica Matkassen. Under kvartalet har arbetet med det nya helautomatiserade e-handelslagret inletts. Även byggnationen av ett e-handelslager i Göteborg har startats upp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets