Icahn skriver öppet brev till AIG-chefen

Aktivistinvesteraren Carl Icahn har släppt ett öppet brev som han skrivit till vd:n för försäkringsjätten AIG där han äger en större post. Aktien har reagerat positivt och är i skrivande stund upp med 4,1 procent i den amerikanska förhandeln.

Aktivisten vill se att AIG delas upp i mindre enheter. Carl Icahn menar att företaget fortsätter att underprestera mot sina konkurrenter. Framöver väntas regelbördan tynga ytterligare, vilket kommer att urholka försäkringsjättens konkurrensställning, menar han. AIG-chefen har svarat med strategin ”vänta och se”, vilket Icahn förkastar. Han menar på att det är tydligt att tillsynsmyndigheterna vill att företagen blir mindre.

Wall Street-aktivisten uppger vidare att det är en ”no-brainer” att dela upp verksamheten och att det i så fall kraftigt skulle justera upp värdet för aktieägarna. Han vill se att bolaget delas upp i tre delar, vilket i så fall skulle göra att AIG inte längre anses systemviktigt. Vidare vill han se åtgärdsprogram som gör att kostnaderna mer kommer i linje med konkurrenterna.

”Vi tror det finns inget mer behov för förhalning, tiden att agera är nu”, skriver Carl Icahn. Han uppger också att det finns stöd bland aktieägarna för tesen om en uppsplittring av jätten.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.