ICB: Maktmissbruk
I en sällsynt illa skött rederiaffär styckas efter två årsstridigheter nu tankerrederiet ICB Shipping med huvudkontor iStockholm. Av de tolv fartygen går åtta till norska Frontlinesom därmed i praktiken fullföljer sitt fientliga bud från hösten1997. Samtidigt köps, för 1,5 miljarder kronor, fyra fartyg lossav ICB:s gamla huvudägare som startat på ny kula under namnetAcol, döpt efter ägarna (John) Angelicoussis, Clarence (Dybeck),Odnia (familjen Ödner) och (Hans) Laurin. Det är Londonbaserat,men registrerat på Caymanöarna.
Prissättning förvånar
Flera frågetecken väcks med Frontlines köp, som kostarnorrmännen cirka 450 miljoner kronor. Det mest uppenbara ärprissättningen på de olika aktieslagen.När Frontline 1997 lade ett fientligt (och misslyckat) bud påICB var det sista budet 115 kronor för B-aktierna och 130 kronorför de röststarka A-aktierna, en maktpremie på normala 13procent. Den här gången betalas B-aktierna med vad som anges varasubstansvärdet, 72,58 kronor per aktie.De röststarka A-aktierna betalas däremot med en 55-procentigpremie, 112,58 kronor.Eftersom Frontline nu har över 90 procent av rösterna inleds nutroligen ett tvångsinlösenförfarande där övriga B-aktieägare fårbetalt i samma storleksordning, Något offentligt bud behöverinte genomföras eftersom Frontline kontrollerade 44 procent avrösterna redan innan reglerna om budplikt infördes den 1 juli iår.
Räddat skinn
Vilka tjänar på det upplägget? Det gör naturligtvis kretsen avhuvudägare kring styrelseordföranden Clarence Dybeck, som sitterpå huvuddelen av A-aktierna. Därifrån är tanken att dessa iförsta hand räddat sitt egna skinn, på bekostnad av de cirka1.000 småaktieägarnas, inte långt borta.Clarence Dybeck själv medger (förstås) inte detta. Hans syn ärden omvända – om inte ett avtal hade träffats skulle B-aktiernarasa i värde den dag Frontline hade kommit över röstmajoriteteni bolaget.Stockholmsbörsen granskar nu maktpremiens rimlighet. HansEdenhammar, chef för marknadsövervakningen, konstaterar att detär stor skillnad på priset mellan de olika aktieslagen och attsamtal nu pågår med parterna där prisskillnaden diskuteras.Även om det inte alltid är rätt att vara efterklok går det såhär två år efter att Frontline lade sitt första bud attkonstatera att storägarnas maktambitioner nu har krossat ICB.Osäkerheten om bolagets framtid gjorde att rederiet mot slutetinte kunde teckna långsiktiga befraktningsavtal, enförutsättning för finansiell stabilitet.Utöver småaktieägarna finns andra förlorare. Några av dessa ärFrontline, som under lång tid köpt ICB-aktier på dyra nivåer,samt Aktiespararnas riksförbund. Förbundet tog tidigt ställningmot Frontlines fientliga bud och huvudägaren John Fredriksen,vars affärsmetoder uppfattades som omöjliga och oetiska.Förbundets VD, Lars-Erik Forsgårdh, menar att för två år sedanvar alla de bedömare som han talade med ense om attrederibranschen stod inför en uppgång. När marknaden i ställetblev den omvända tycker han att småaktieägarna behandlas hyfsat:Jag tycker att det är en fair deal, men sedan kan man tycka attpremien är utan proportioner. Sammantaget tycker jag inte attdet är orimligt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.