Idag ska börsen ned

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar på en negativ öppning när handeln i Europa inleds på tisdagen efter svag utveckling i USA och Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 ned med 1,3 procent, CAC 40 Index 0,9 procent lägre och DAX Index terminen tappade 1,2 procent.

Oro för effekterna av den fördjupade recessionen fick Dow Jones att tappa 3,4 procent till den lägsta nivån sedan den 7 maj 1997 under måndagens handelssession och det kan jämföras med att indexet låg kring -1,0 procent vid svensk stängning.

Initialt steg marknaden på uppgifter om att den amerikanska staten för samtal om att ta en större andel av Citigroup men under senare delen av handeln föll den tillbaka. Dow Jones bröt lägstanivån från 27 oktober 1997, känd som den “blodiga måndagen”, då indexet rasade 7,2 procent i spåren av Asienkrisen.

Den här gången var det inte finansaktier som ledde nedgången utan ekonomin som oroade investerare. Teknikaktier föll efter att Morgan Stanley i en analys sagt att PC-försäljningen kan falla 11 procent i år, det största fallet någonsin. Andra ekonomiskt känsliga sektorer som råmaterial och energi föll också.

Av Dow Jones 30 aktier backade 27. De enda undantagen var Citigroup och Bank of America som steg 10 respektive 3 procent och General Motors som var oförändrad. Det bredare S&P 500 var 3,5 procent lägre till den lägsta nivån sedan 11 april 1997. Nasdaq Composite var 3,7 procent ned.

I Asien fortsatte riskaversionen under natten, där åtskilliga av indexen nådde flerårslägsta. Japans Nikkei 225 slutade 1,5 procent ned, endast marginellt över bottennoteringen från i oktober som var 26-årslägsta.

För svensk del kan de svenska bankerna med exponering mot Baltikum påverkas av att Financial Times på tisdagen skrivit att den politiska turbulensen i Lettland ökar farhågorna om att IMF:s stöd om 7,5 miljarder euro till de baltiska staterna kommer att upplösas och att Lettland tvingas devalvera sin valuta.

“Om Lettlands regim med fast valutakurs skulle kollapsa, så skulle det sända chockvågor över de östeuropeiska marknaderna och leda till stora förluster för de svenska banker som dominerar den baltiska banksektorn”, skriver Financial Times.

Volvo har kommit med sina siffror över lastbilsleveranserna som visade på en total nedgång med 51 procent under januari jämfört med motsvarande månad ett år tidigare.

Astrazenecas och MAP Pharmaceuticals fas III-studie med budesonide som behandling av astma hos barn har inte nått den primära målsättningen.

Lundin Mining och Hudbay har kommit överens om att avbryta det planerade samgåendet. Inget av de bägge bolagen kommer att behöva betala en avgift för att samgåendet nu avbrutits, något Lundin Mining tidigare har hotat med.

På tisdagens agenda står tyskt IFO-index klockan 10.00. Enligt Bloomberg News enkät väntas index ha varit oförändrat, på 83,0, i februari jämfört med i januari.

Klockan 15.00 riktas blickarna mot USA då statistik över de amerikanska huspriserna i december presenteras. Enligt Bloomberg News enkät väntas S&P/Case Schillers index visa att huspriserna i USA 20 största städer ha sjunkit 18,3 procent i december, jämfört med december 2007.

Något senare, klockan 16.00, presenterar Conference Board sin mätning av hushållens konfidensindikator, som väntas ha sjunkit till 35,0 i februari från 37,7 i januari. Vid samma tidpunkt inleds också kongressutfrågning av Federal Reserve-chefen Ben Bernanke.

Av bolagsrapporter finns Home Depot innan USA-börsernas öppning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.