Ifo: Ingen coronaeffekt på tysk ekonomi

Ifo-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland steg till 96,1 i februari, jämfört med reviderade 96,0 föregående månad (95,9).

Det rapporterar Ifo. Ifo-index baseras på en enkät bland cirka 7.000 företag.

Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha uppgått till 95,3 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Index över det aktuella läget sjönk till 98,9 från reviderade 99,2 föregående månad (99,1), väntat var 98,6.

Index över förväntningarna om framtiden steg till 93,4 jämfört med oreviderade 92,9 föregående månad. Väntat var 92,1.

”Även om företagens nuläge försämrades något är de mindre pessimistiska för kommande sex månader. Den tyska ekonomin förefaller vara opåverkad av coronavirusets utveckling”, sade Ifo-chefen Clemens Fuest i en kommentar.

Enligt honom pekar indexet mot en tysk tillväxt på runt 0,2 procent i det första kvartalet. Bland annat förbättrades klimatet inom landets tillverkningsindustri för den tredje raka månaden.

”Detta var en följd av klart mindre pessimistiska förväntningar medan bedömningen av nuläget försämrades. Efterfrågan och ordervolymer återhämtade sig något”, framhåller Clemens Fuest.

Tjänstesektorsindikatorn minskade däremot och även för handeln försämrades affärsklimatet i februari undantaget för klädhandeln. Försämrade utsikter gav därutöver ytterligare nedgång för byggdelindexet, noterar Ifo.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.