Ihållande optimism väntas på USA-börserna

USA-börserna väntas kunna stiga under fredagens inledande handel och därmed fortsätta torsdagens positiva trend.

Optimismen som utlöstes tidigare i veckan efter undertecknandet av handelsavtalet mellan USA och Kina, eldades på av positiva signaler från den kinesiska ekonomin.

Med 45 minuter kvar till öppning noterades terminerna för Dow Jones industriindex, det bredare S&P 500 och för det teknikorienterade Nasdaq 100 upp 0,4-0,5 procent.

Därmed väntas indexen fortsätta stiga från torsdagens rekordnivåer, då uppgångar om 0,8-1,1 procent noterades.

I Asien avslutade börserna veckan positivt och ännu större uppgångar, kring 1 procent, noterades för de ledande Europabörserna på eftermiddagen.

Googles börsnoterade moderbolag Alphabet kvalade in i “1-biljon-dollar-klubben”, då bolagets marknadsvärde översteg den nivån på torsdagen. I fredagens förhandeln steg aktien 0,8 procent.

I tekniksektorn steg Snapchataktien 3,1 procent sedan investmentbanken UBS höjt rekommendationen. Samtidigt sänktes Twitter till neutral, vilket tyngde aktien med 1,3 procent.

Ebay backade också 1,3 procent i kölvattnet av en negativ analys från Wells Fargo, där rekommendationen för aktien sänkts till undervikt.

Vail Resorts, som driver kända amerikanska skidorter som Whistler, föll omkring 7 procent efter att ha meddelat att skidsäsongen fått en svag start som en följd av snöbrist.

Fredagens nyhetsflöde kring Tesla handlade om att USA:s fordonssäkerhetsmyndighet NHTSA inlett en granskning kring uppgifter om att bilar från Tesla accelererat okontrollerat utan förares avsikt. Teslas aktie var ned 1,1 procent.

Klädjätten GAP, som skrotat planerna på att knoppa av och separatnotera sitt lågprisvarumärke Old Navy, handlades däremot upp 1,8 procent.

Amerikansk statistik, som kom före öppningen, visade att bostadsbyggandet steg 16,9 procent i december. Det var en klart större ökning än väntade +1,1 procent, enligt Bloomberg News.

Ytterligare vägledning om den amerikanska ekonomin kommer klockan 15.15, då i form av statistik över industriproduktionen, och klockan 16.00 väntas bland annat ett preliminärt Michiganindex för januari.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här