IMF sänker BNP-prognos för 2015

Internationella valutafonden IMF drar ned prognosen över den globala tillväxten i år till 3,3 procent från tidigare 3,5 procent som var prognosen i april.

Prognosen för 2016 lämnas oförändrad på 3,8 procent. Under 2014 låg den globala tillväxten på 3,4 procent.

Det framgår av en konjunkturuppdatering på torsdagen.

Bakom prognossänkningen för 2015 ligger ett bakslag i aktiviteten under det första kvartalet, främst i Nordamerika. Men likväl är de underliggande drivkrafterna för en gradvis förbättring i den ekonomiska aktiviteten hos de mogna ekonomierna alltjämt intakt, uppger IMF.

Valutafondens bedömning för BNP-tillväxten i de mogna ekonomierna är en ökning med 2,1 procent i år och 2,4 procent nästa år. Den tidigare bedömningen låg på 2,4 procent för vardera år.

Bland utvecklingsländerna reflekteras den fortsatta ekonomiska avmattningen av flera faktorer, inkluderande lägre råvarupriser, hårdare finansieringsförhållanden, strukturella flaskhalsar, ombalansering i Kina samt ekonomisk påverkan relaterad till geopolitiska faktorer. En återhämtning i aktiviteten bland flera pressade ekonomier väntas leda till en återhämtning i tillväxten under 2016.

Prognosbedömningen för de utvecklande ekonomierna har sänkts till 4,1 procent i år, från 4,2 procent. Prognosen för 2016 är fortsatt 4,7 procent. Under 2014 låg tillväxten på 4,6 procent.

IMF bedömer vidare att riskerna i den globala ekonomin fortsatt är på nedsidan.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.