IMF sänker tillväxtprognos för USA

Internationella valutafonden, IMF, uppger i en rapport på onsdagen att tillväxtprognosen för USA, mätt som BNP, uppgår till 1,7 procent för 2014 och att den ligger på 3,0 procent avseende 2015 och 2016.

Under 2017-2019 förväntas därefter tillväxten hamna på 2,9, 2,8 respektive 2,6 procent.

Enligt föregående rapport från IMF som presenterades den 17 juni i år räknade man med en BNP-tillväxt på 2,0 procent under 2014 samtidigt som prognosen låg på 3,0 procent för 2015.

Under de senaste månaderna noteras breda förbättringar i ekonomin vilket visat sig genom starkare siffror över sysselsättning och industriproduktion. Aktiviteten förväntas accelerera under resterande delen av året till nivåer väl över potentialen (i området 3,0-3,5 procent). Det kompenserar dock inte för sänket i ekonomin under det första kvartalet på året, vilket förklaras av faktorer som ovanligt kallt väder, lagerjusteringar och trög efterfrågan i omvärlden.

”Mer positivt, förutsatt att inga oförutsedda chocker inträffar, är att tillväxten under 2015 förväntas bli den högsta sedan 2005, med stöd av stark konsumtionstillväxt, avtagande sänke från finanspolitiken, en uppgång i fastighetsinvesteringarna och lätta finansiella förutsättningar”, kommenterar IMF.

Riskerna kring utsikterna inkluderar trögare tillväxt på tillväxtmarknaderna, oljeprisuppgångar relaterade till händelser i Ukraina och Irak samt tidigare räntehöjningar än väntat.

USA:s potentiella tillväxt på medellång sikt förväntas ligga på i genomsnitt strax över två procent under de kommande åren, vilket är klart under den historiska genomsnittliga tillväxttakten. Nedrevideringen av tillväxtpotentialen återspeglar effekterna av en åldrande befolkning och mer blygsamma utsikter för produktivitetstillväxten. IMF anser att den nuvarande högst bidragande penningpolitiken är lämplig och i linje med Federal Reserves mål om maximal sysselsättning och prisstabilitet. Det rekommenderas dock att myndigheterna övervakar löneutvecklingen noga och att man är uppmärksamma på finansiella stabilitetsrisker.

I IMF:s grundprognos antas att budgetunderskottet kommer att minska till 3,5 procent under 2014, jämfört med 4,5 procent 2013 och 6,7 procent 2012. Under 2015-2018 bedöms därefter underskottet ligga mellan 3,1-3,2 procent.

IMF bedömer vidare att arbetslösheten kommer att uppgå till 6,4 procent under 2014 samt till 6,0 procent under 2015. Nivån bedöms därefter sjunka successivt och uppgå till 5,5 procent under 2018.

Beträffande inflationen tyder prognosen på att den uppgår till 1,8 procent under såväl 2014 som under 2015. Kärn-inflationen förväntas

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets