IMF: Pandemin begränsar återhämtningen

IMF väntar sig att den globala tillväxten i år hamnar under prognosen på 6 % som gavs i juli. Det skriver Reuters.
IMF-chefen Kristalina Georgieva.
IMF-chefen Kristalina Georgieva. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana, File/TT

IMF-chefen Kristalina Georgieva sade i ett anförande på tisdagen att nedrevideringen beror på risker associerade med skulder, inflation och skillnaderna i ekonomisk tillväxt i kölvattnet av pandemin.

Trots att den globala ekonomin ser en återhämtning, finns det tydliga problem i de länder som har begränsad tillgång till covid 19-vaccin. De flesta utvecklade ekonomier kommer under 2022 se en produktion på pre-pandemisk nivå, men flertalet tillväxt- och utvecklingsländer kommer behöva flera år för denna återhämtning, menar hon.

“Vi står inför en global återhämtning som hämmas av pandemin och dess påverkan. Vi kan inte gå framåt ordentligt – det är som att gå med stenar i skorna”, sade hon.

Samtidigt väntas inflationen sjunka i den flesta länder under 2022. Men även om pristrycket väntas avta så kan det i vissa tillväxt- och utvecklingsländer bli mer ihållande. Georgieva varnar för att en mer uthållig uppgång i inflationsförväntningarna kan orsaka snabbt stigande räntor, och en kraftig åtstramning i de finansiella förhållandena. Centralbankerna bör därför vara redo att agera snabbt vid stigande inflation eller om återhämtningen blir starkare än väntat, menar hon.

Vidare gör IMF bedömningen att de offentliga skulderna har ökat till nästan 100% av BNP. Det betyder att många tillväxtländer har mycket begränsad möjlighet att låna mer på gynnsamma villkor. Georgieva råder rikare nationer att ytterligare stötta utvecklingsländer med vaccin och sade att om inte klyftan mellan vaccinationsgrad minskar kan detta komma att hämma global återhämtning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.