”Indexfond kan slå börsen”

Passiva och billiga fonder blir allt vanligare. "Trenden är särskilt stark utomlands, men kommer alltmer till Sverige", säger Spiltans Erik Brändström.


Varför startade ni en fond inriktad på investmentbolag?

– Fonden lanserades hösten 2011. Vi tycker att investmentbolagen är intressanta som investering och ville se om vi kunde förpacka bolagen i en fond. Det sägs ju ofta att det egentligen är bättre att ha svenska investmentbolag än en Sverigefond. Så vi byggde en portfölj, räknade och tittade bakåt på utfallet. Det visade sig att portföljen gick bättre än index under i stort sett alla tidsperioder.


Särskilt de dolda indexfonderna har fått mycket kritik. Hur ser du på det?

– Ja, en kvasiförvaltad och indexskuggande storbolagsfond slår ju inte index. Det är bara att ta index minus avgiften, då får man definitivt en avkastning som är sämre än börsens utveckling. Då är det bättre att ha en indexfond, kan man tycka. Men även där tappar spararna cirka en halv procent mot index. Vi tycker att det här är en smart indexfond, där avgiften är låg men där produkten faktiskt kan slå börsen efter att avgiften är dragen. Det kan aldrig en vanlig indexfond. Vi vill erbjuda både passiva och smarta produkter. Vår tro är att aktiv förvaltning fungerar och ger ett mervärde.


Hur viktar ni de olika investmentbolagen?

– I princip är alla med. De fyra största utgör runt 75 procent av fonden. Investor och Industrivärden har cirka 27 procent vardera, sedan kommer Kinnevik och Lundbergs med runt 10 procent var. Sedan är det en fallande skala med Ratos, Latour, Melker Schörling, Ica-gruppen, Creades, Öresund och Bure. Med de olika portföljbolagen skapas ett slags approximativt index. Man får också lite mer exponering mot cykliska bolag jämfört med börsen, vilket ger en liten hävstångseffekt. Att vissa investmentbolag också är belånade ger lite turbo i innehaven.


Varför är fonden inte valbar i PPM-systemet?

– Fonden får inte vara med eftersom de största bolagen väger för tungt i förhållande till de regler PPM satt upp. Men med de största investmentbolagen fås en indirekt exponering mot uppåt 130 noterade och onoterade bolag, något vi tror är väldigt bra i ett långsiktigt sparande. Många kunder efterfrågar fonden i PPM.


Hur viktas innehaven?

– Vi använder in- och utflöden för att kontinuerligt balansera fondens förutbestämda vikter. Det fina är att man automatiskt får bort känslorna ut portföljhanteringen. Om en aktie går väldigt bra blir den för tung i portföljen, då säljer vi den och köper ett bolag som har underpresterat. Har man en långsiktig strategi och i grunden tror på investmentbolagen så är det här är ett rationellt och hållbart sätt att få bra avkastning.


Snittavgiften på indexfonder är 0,46 procent. Ni kostar mindre än hälften. Är indexfonder för dyra?

– Det törs jag inte svara på. Vi tycker att det här är ett konkurrenskraftigt alternativ till indexförvaltning. Jag tror på framtiden för det vi kallar smarta indexfonder, som faktiskt kan gå bättre än börsen.

Eller sämre.

– Absolut, så är det. Det är vi mycket tydliga med när vi berättar om fonden. Många kunder använder den som en bas i sitt sparande.


Hur sparar du privat?

– Jag sparar i våra egna fonder. Mest pengar har jag i Stabilfonden som jag förvaltat sedan starten 2002. I och med att jag amorterar på bostadslånen blir det också ett slags sparande.

Erik ­Brändström

Förvaltar: Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Förvaltat kapital: Cirka 2 miljarder kronor.

Utveckling: +14,31 procent (hittills i år).

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF