Indexsjukan lever kvar i aktiva fonder

Handelsbanken och Föreningssparbankens fondbolag fortsätter att skugga index, trots att de tar betalt för aktiv förvaltning.

När Affärsvärlden skrev om indexsjukan förra året sade Handelsbankens vd Lars O Grönstedt så här:
”Fondindustrin har drivits för mycket av att jämföra med varandra?Jag tror att man måste fokusera mycket mer på absolut avkastning”. Men så jobbar inte Handelsbanken fonder. Tillsammans med Föreningssparbanken är det deras förvaltare som skuggar index allra tätast.

För bägge bankerna gäller att hälften av de aktivt förvaltade rena aktiefonderna avvek mindre än en procentenhet från sina index. När förvaltaren säger sig ha överträffat index avkastning kan det alltså handla om så lite som 0,1 procentenhet.

Jämför man exempelvis Föreningssparbankens aktivt förvaltade Mixfond med deras Mixindex ser man att den aktiva fonden avvek med 1 procentenhet från sitt index medan indexfonden avvek med 1,3 procentenheter. Lägger man till det faktum att fondavgiften, som dras av som kostnad i beräkningen av avkastningen, är lägre i indexfonden minskar gapet ytterligare.

Skillnaden i utveckling mellan Handelsbankens Sverigefond och deras Sverigeindexfond är 1,4 procentenheter. Deras ”aggressiva” Europafond hade samma ut- veckling som deras vanliga Europafond, bägge avvek från index med 4,2 procentenheter. Småbolagsfonden utvecklades exakt i linje med index.

Bedömare som Affärsvärlden talat med anser att man bör avvika åtminstone 6-7 procentenheter från index om man ska kalla sig en aktiv förvaltare. Men trots att Handelsbanken i sin fondrapport beskriver icke-indexfonder som ”aktivt förvaltade”, säger vd:n Joachim Spetz att deras målsättning är att följa index.

– Vi är ju i huvudsak en relativförvaltare, även om vi också har produkter som fokuserar mot absolut avkastning. Det är svårt att avvika från index. När det gäller exempelvis en typisk bred Sverigefond tror jag att kunderna förväntar sig att avkastningen år från år inte väsentligt avviker från index. Man har ju trots allt köpt en brett placerande fond, säger han.

Spetz vill inte kommunicera hur Handelsbankens avkastningskrav ser ut när de gör placeringar.
– Jag vill inte gå ut publikt med det. Det handlar mycket om att ”bench-marka” olika bolag mot varandra och skatta hur de kommer att utvecklas. Jag tror inte att man ska var för akademisk i sitt förhållningssätt.

Men Roburs vd Anders Ek har ett avkastningskrav och är inte lika rädd för att kommunicera det. ”Den lokala 5-årsräntan plus ett riskpåslag som ofta ligger mellan 3 och 5 procentenheter”, vilket är i linje med hur de flesta professionella aktieplacerare jobbar.

– Det sägs att förvaltare är stora indexkramare, men vi förvaltar ju stora fonder, vi får köpa de aktier som finns att köpa, och stora bolag är stora i index. Men målet är ju att inte placera som index, det går på tvärs med alla försök till långsiktighet, säger Anders Ek.

Han anser också att debatten om aktiv förvaltning blivit sned.

– Man kan antingen ta några större eller många små risker i förhållande till marknaden, vi har valt att ta många små. Den avgörande skillnaden mellan aktiv förvaltning och indexförvaltning är den totala risken (avvikelsen från index), inte hur man fördelar den på enskilda innehav.

Anders Ek tror i likhet med flera andra förvaltare att absolutavkastningen kommer att få en större betydelse och att man framöver kommer att jämföra sig mer med andra likvärdiga fonder än med index.

_____________________

TVIST OM BERÄKNINGSMODELLERNA

Det finns olika uppfattningar om huruvida man ska jämföra en fonds utveckling (som ju innehåller återinvesterad utdelning) med index där återinvesterade utdelningar ingår eller ej. Problemet med att titta på index inklusive utdelning är att index inte är belastat med kostnader så som fondbolagen är. Sanningen ligger väl mitt emellan. Alla banker redovisar också båda måtten utom Handelsbanken, som jämför avkastningen i sina fonder inklusive utdelning med index exklusive utdelning utan att kommentera detta. I vår indexjämförelse har vi tittat på avkastning exklusive återinvesterad utdelning. Tittar man i stället på index inklusive utdelning ser resultatet lite annorlunda ut, men sambandet gäller fortfarande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.