Indextunga papper sänke på börsen

Stockholmsbörsen var stigande vid lunchtid på måndagen, i likhet med de ledande europeiska börserna.

Uppgången hade dock dämpats något mot förmiddagens högstanotering efter svag utveckling bland flera av de mer indextunga aktierna.

– Det är ett positivt momentum just nu i marknaden och en del av de viktiga motståndsnivåerna har brutits. Sedan får vi se huruvida detta kan gå vidare i veckan där en del makrostatistik kommer, som bland annat konsumentförtroende i USA. Annars är det inte så mycket som händer idag utan marknaden väntar helt enkelt på att USA-börserna ska öppna, säger Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.30 var OMXS30 0,4 procent högre till noteringen 917,7. Det kan jämföras med indexet var så högt som +1,2 procent efter en dryg halvtimmes handel. Omsättningen uppgick till 7,3 miljarder kronor.

Volvo B handlades upp 1,6 procent till 65:50 kronor och utökade därmed fredagens uppgång på 8 procent. I slutet på förra veckan rapporterade kinesisk media om att First Automotive Group, FAW, för diskussioner med Volvo om förvärv av Volvos tillverkning av lastbilsmotorer. Detta dementerades dock senare av Volvo.

Flera av de övriga mer cykliska bolagen fortsatte också att utvecklas väl, i likhet med utvecklingen i Europahandeln. Sandvik steg 1,0 procent till 73:25 kronor, SKF B var 0,7 procent högre till 111 kronor och ABB avancerade 2,8 procent till 137:25 kronor.

Eurostats rapport om industriorderingången i juni kom in något bättre än väntat, med en uppgång på 3,1 procent jämfört med i maj och en nedgång med 25,1 procent jämfört med i juni 2008. Enligt Bloomberg News enkät väntades orderingången ha ökat 1,8 procent jämfört med i maj och sjunkit 28,3 procent jämfört med samma månad 2008.

Fortsatt riskaptit lyfte även delar av banksektorn. Swedbank A ökade 1,3 procent till 76:50 kronor och har därmed stigit 17 procent på en vecka. SEB A klättrade 2,5 procent till 52 kronor och Nordea Bank var 1,8 procent högre till 74:70 kronor.

SSAB A var 2,5 procent upp till 102:75 kronor, Boliden avancerade 1,2 procent till 76:75 kronor och Lundin Mining klättrade 1,6 procent till 25:30. Metallpriserna var stigande på LME, koppar och zink med leverans om tre månader var 1,5 respektive 2,1 procent högre.

Teliasonera steg initialt men sjönk tillbaka och var oförändrad till 45:80 kronor. Bolaget har lagt bud om totalt 4,9 miljarder kronor för de resterande aktierna i estländska Eesti Telekom och litauiska TEO LT. Teliasonera motiverar buden med att bolaget ser ett attraktivt läge för att öka innehaven, såväl värderingsmässigt som i jämförelse med återköp av egna aktier.

Flera av de övriga indextunga aktierna var lägre utan att några direkta nyheter presenterats. H&M var 1,4 procent ned till 413 kronor och Ericsson B tappade 1,0 procent till 67:70 kronor.

JM B var 1,6 procent upp till 80:75 kronor inför sin rapport som kommer under eftermiddagen. Eftersom Skanska och NCC redan signalerat en förbättring på den svenska bostadsmarknaden riktas intresset mot hur försäljningen gått, hur lagret med osålda bostäder har förändrats och vilka rabatter JM erbjudit sina kunder.

Aerocrine B ökade 16 procent till 8:85 kronor. Aktien steg 34 procent under fredagen efter att Carefirst Bluecross Blueshield, det största försäkringsbolaget för hälso- och sjukvård i Mid-Atlantic regionen i USA, beslutat sig för att betala för Aerocrines metod.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.