Industri Kapital köper Perstorp
Riskkapitalbolaget Industri Kapital lägger ett bud värt ca 9,4 miljarder kronor på Perstorp. För A-aktierna erbjuds 140 kronor per styck och för B-aktierna 125 kronor. Det motsvarar en premie på 56 procent, respektive 49 procent jämfört med den genomsnittliga sista betalkursen för de senaste 90 dagarna för Perstorp. Industri Kapital planerar att särnotera Perstorps golv- respektive kemiverksamhet och samordna den senare med sin egen, Nordkemi.
Företagsköp
Japanska trucktillverkaren Toyoda, som ingår i Toyotakoncernen, lägger ett bud värt 7,7 miljarder kronor på den svenska branschkollegan BT Industries. Toyoda erbjuder 275 kronor per aktie, vilket är en premie på 39 procent i förhållande till BT:s genomsnittliga slutkurser de senaste tio dagarna före budet. Investmentbolaget Latour med 10 procent av kapital och röster i BT säger nej till budet.
Fusionen mellan internetföretagen Cell-Mandator och tyska Pixelpark sprack efter bara ett par veckor. Svenskarna ville omförhandla vissa delar av avtalet, bland annat värderingen av företagen efter den senaste tidens kursras. Men det ville tyskarna inte gå med på. Pixelpark hotar nu med att stämma Cell-Mandator för avtalsbrott.
Försäkringsbolaget SPP:s styrelse vill sälja den konkurrensutsatta verksamheten inom SPP Liv och SPP Fonder. Kvar i moderbolaget blir förvaltningen av tjänstepensioner. En framtida köpare erbjuds också att ta över varumärket SPP. Vad rest-SPP ska heta är ännu inte bestämt.
Förhandlingar
Italienska biltillverkaren Fiat uppger att bolaget samtalar med Volvo om att kombinera företagens lastbilsverksamheter. Samtidigt uppges Volvo förhandla med franska Renault om att köpa dess lastbilsdivision, RVI.
Övrigt
Skandiachefen Lars-Eric Petersson har för åren 1997-1999 fått 75 miljoner kronor i bonus. Ersättningen är kopplat till utvecklingen för Skandiaaktien, vilken ökat i värde med nästan 270 procent under de tre åren.
Ekonomi & politik
Inför marknadshyror i nyproducerade hyreslägenheter och släpp allmännyttans hyresledande roll i områden utan bostadsbrist. Det föreslår regeringens utredare Bengt-Owe Birgersson i sin utvärdering av dagens system att sätta hyror.
Personnytt
Electrolux. Wolfgang König har utsett till ny VD för vitvaruverksamheten utanför Nordamerika, Electrolux Home Products. Han efterträder Mats Ola Palm, som går i pension. König är i dag vice VD för Eastman Kodak Company.
Matteus. Hans Lartén har utsetts till ny VD. Han efterträder Rickard Björklund som fick sparken i november i fjol efter att öppet ha kritiserat sin styrelse. Lartén kommer från Handelsbanken, där han ingått i ledningsgruppen inom kapitalförvaltning.
Internationell politik
Den amerikanska centralbanken kommer inte att höja räntan extra snabbt för att försöka få ned aktiekurserna, eftersom placerarna inte verkar bry sig om höjningarna, säger chefen Alan Greenspan. Banken får i stället koncentrera sig på att försöka minska de obalanser i ekonomin som verkar bli följden av de stora kursuppgångarna.
I Japan har premiärminister Keizo Obuchi blivit allvarligt sjuk och efterträtts av Yoshiro Mori.
I Grekland har det konservativa oppositionspartiet Ny demokrati vunnit valet över regerande socialdemokratiska Pasok, som haft makten i 16 av de senaste 19 åren.
Produktionen i eurozonen ökade snabbare än på länge i mars, vilket kan vara ett tecken på att tillväxten i år blir större än väntat.
Internationellt näringsliv
Det har varit stora svängningar och nedgång för teknikaktier på världens börser. Microsoft satte fart på raset sedan det läckt ut att bolaget inte lyckats göra upp med myndigheterna om anklagelserna om monopol. Domen kan bli att programvarujätten måste delas. I Japan drevs fallet på när den största internetinvesteraren, Softbank, varnade för förluster.
Det blir ingen fusion mellan de två tyska storbankerna Deutsche Bank och Dresdner Bank på grund av oenighet om framtiden för investmentbanken Dresdner Kleinwort Benson. Försäkringsjätten Allianz, besviken ägare i båda bankerna, hotar nu gå med på andra bud på Dresdner.
Amerikanska bioteknikbolaget Celera Genomics säger sig ha kartlagt alla mänskliga gener. Bioteknikaktier gick upp.
Amerikanska datajätten IBM har hittat på ett nytt sätt att göra mikrochips som ökar deras hastighet med en tredjedel. Det kommer att förbättra datorernas prestanda.
Brittiska HSBC Holdings, världens näst största bank, köper franska Crédit Commercial de France för 91 miljarder kronor. Det blir den största bankaffären över gränserna i Europa hittills och det första utländska av en noterad franska bank.
I Tyskland har både Siemens och Robert Bosch samt Thyssen Krupp bjudit på Mannesmanns verkstadsbolag Atecs. Därmed förefaller det otroligt att Mannesmanns chef Klaus Esser lyckas med sin planerade börsintroduktion av Atecs, särskilt som blivande Mannesmannsägaren, brittiska Vodafone Airtouch, helst ser att verksamheten säljs.
Holländska kabelbolaget UPC har köpt Tysklands fjärde största oberoende bredbandsoperatör, EWT/TSS, för 8,3 miljarder kronor.
Amerikanska, respektive brittiska telekomjättarna AT&T och BT ska tillsammans lägga ned 17 miljarder kronor de kommande tre åren på 30 nya datacenter i världen och ger sig därmed in i kampen om den snabbväxande marknaden för nättjänster åt företag, s.k. webhosting.
Brittiska mediegruppen Pearson, som ger ut bland annat Financial Times, och paneuropeiska TV-bolaget CLT-Ufa slår ihop sina TV-verksamheter till Europas största.
Kleiner Perkins Caufield & Byers, vencap-firma i Silicon Valley, managementkonsulten Bain & Co och amerikanska riskkapitalfirman Texas Pacific Group, bildar bolaget Evolution för att hjälpa storföretag, särskilt europeiska och asiatiska, att knoppa av internetbolag.
Evolution kommer att ha ägarandelar i avknoppningarna på ca 20 procent.
Amerikanska investmentbanken Merrill Lynch ska starta en näthandelsdivision inom förvaltningen för att locka institutionella och privata placerare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.