Industribolag leder uppgången på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen steg på måndagen i spåren av ökad optimism gällande handelssamtalen mellan USA och Kina, samt den oväntat starka amerikanska sysselsättningsstatistiken på fredagseftermiddagen, efter Stockholmsbörsens stängning.

Industribolag anförde uppgången i Stockholm, medan defensiva aktier inte var på modet i det mer riskvilliga klimatet.

Vid klockan 12.50 var OMXS30 upp 1,1 procent till 1.760 och aktier för 8,7 miljarder kronor bytt händer på Stockholmsbörsen. På de ledande Europabörserna var riktningen likartade där tyska DAX var upp 1,2 procent. Franska CAC40 såg en något mer modest uppgång på 0,6 procent.

Sektorsvis var industri- och verkstadsbolag överrepresenterade i toppen på storbolagsindexet OMXS30. Högst upp syntes Volvo, som steg 3,8 procent, samt Hexagon och SKF som avancerade 3,1-3,4 procent. Även Sandvik sällade sig till aktierna som steg i närheten av 3 procent.

Bland det färre antal aktier som stod på minus fanns Astra Zeneca, som sjönk 1,7 procent, samt Tele2 och Essity som var ned 0,7 respektive 1,5 procent.

Africa Oil har fått en rejäl höjning av riktkursen från Sparebank 1 till 18 kronor från tidigare 13. Höjningen motiverades med den affär Africa Oil presenterade i förra veckan, som innebär ett ökat ägande i POGBV (Petrobras Oil and Gas) som har exponering mot oljefält utanför Nigerias kust. I fredags höjdes även Africa Oils riktkurs av Pareto, då till 16 kronor från 14. Aktien steg 8,7 procent.

Powercell, som rusat med mer än 300 procent sedan årsskiftet, säljrekommenderades i Dagens industri som tyckte att bolagets framtida framgångar börjar se inprisade ut i värderingen och att ägarna därför bör passa på att ta hem vinster. Aktien föll 7,5 procent.

I bettingsektorn backade Leo Vegas och Kindred mellan 4,4 och 5,6 procent. En grupp brittiska parlamentsledamöter har på måndagen offentliggjort en utredning som föreslår ett antal ytterligare begränsningar för onlinespel, däribland et tak för insatser om 2 pund per spel, liknande den som infördes för fysiska spelautomater tidigare i år. Även de brittiska speloperatörerna GVC och William Hill var ner mellan 7 och 10 procent på Londonbörsen.

Efter fredagens rapportdrivna uppgång på drygt 7 procent backade Loomis 3,4 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation till behåll och pekar på att köpet av det tyska kontanthanteringsbolaget Ziemann innebär en kortsiktig risk då det ska införlivas i en tysk verksamhet där Loomis har en begränsad erfarenhet. Investmentbankens syn på medellång och lång sikt är fortfarande positiv.

Flygbolag gick starkt i hela Europa, sedan irländska Ryanairs kvartalsrapport fått ett positivt mottagande. SAS handlades 3,2 procent högre.

Epiroc har tecknat avtal med chilenska Pucobre om digitalisering av bolagets gruvverksamhet för att stärka produktivitet och säkerhet med hjälp av Epirocs så kallade 6th Sense-lösning. Aktien avancerade 2,6 procent.

Flera investmentbanker som var rådgivare till riskkapitalbolaget EQT inför börsnoteringen har nu inlett bevakning av aktien. Goldman Sachs har en neutral hållning till aktien, medan JP Morgan och SEB Equities rekommenderar övervikt respektive köp. Riktkurserna ligger i spannet 90-115 kronor. Aktien steg 2,2 procent till 95 kronor

Anoto har under morgonen aviserat en riktad nyemission av 12 miljoner aktier till sydkoreanska Soft Works, till en kurs motsvarande cirka 1:17 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på runt 18 procent mot snittet under tio handelsdagar närmast före styrelsens emissionsbeslut. Aktien stängde i fredags vid 0:995 kronor, men lyfte efter emissionsbeskedet 13,1 procent till 1:120 kronor.

Upp var det även för medicinteknikbolaget Quickcool som vill byta namn till Bio-Med Cannabis Europe och bli ett holdingbolag för cannabisinvesteringar. Initiativet gillades av marknaden och aktien rusade närmare 26 procent.

Moberg Pharma handlades på måndagen för första dagen utan rätt till del i ett inlösenprogram som ger 46:50 kronor per aktie. Aktien tappade 42:90 kronor till 37:50 kronor.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här