Industrifastighetsbolag tar bakvägen till First North

I dag privatägda industrifastighetsbolaget Stendörren Fastigheter tar bakvägen till First North genom att låta sig förvärvas av First North-noterade Header Compression Sweden (HCS) Holding.

Det framgår av ett pressmeddelade.

Stendörrens affärsidé är att äga, förvalta och utveckla industrifastigheter i Stockholmsregionen. Fastighetsbeståndet fördelat på 29 fastigheter är i dag värderat till ca 2 miljarder kronor och är belånat till drygt 60 procent.

Förvärvet av aktierna i Stendörren Fastigheter sker genom en kvittningsemission om cirka 68,6 miljoner aktier i Header. Headers nuvarande ägare blir ägare till 7 procent av det nya fastighetsbolaget Stendörren Fastigheter vars huvudägare i dag är Kvalitena.

I transaktionen investeras även 20 miljoner kronor av Headers likviditet i Stendörren.

Header-styrelsen bedömer att affären kommer att skapa ett lönsamt och välkonsoliderat noterat fastighetsbolag med ”god utvecklingspotential inom ett intressant segment av fastighetsmarknaden”.

Headers teknikrörelse i Effnet skiftas ut till Headers nuvarande aktieägare genom tillämpning av Lex Asea och kommer att ansöka om en egen notering på First North.

Effnet har enligt Header ”god lönsamhet och ett positivt kassaflöde”. De tillförs inför utdelningen en likviditet på cirka 8 miljoner kronor som skapar ”en betryggande plattform för fortsatt expansion såväl organiskt som genom förvärv”. Teknikrörelsen behåller sin nuvarande inriktning.

Affärerna kräver erforderliga beslut på en extra bolagsstämma som äger rum den 5 november.

Värt att notera är att Kvalitenas andra tidigare delverksamhet med inriktning mot bostadsfastigheter noterades under våren 2014 som D. Carnegie & Co.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets