Inflationen i eurozonen på ny rekordnivå

EMUs HIKP-inflation, EU-harmoniserat index för KPI, ökade mer än väntat i årstakt i mars.
Inflationen i eurozonen på ny rekordnivå - morka-moln-tyskland-900
Foto: Markus Schreiber/TT

På årsbasis steg HIKP 7,5% (+5,9 reviderat från +5,8), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 6,7%.

Den rekordhöga inflationen under mars har eldats på av den ryska invasionen av Ukraina, vilket drivit upp energipriserna. Samtidigt är många osäkra ifall vi har sett det värsta ännu.

”Härifrån finns det många faktorer som härstammar från kriget som väntas trycka på priserna uppåt”, sade Bert Collin, seniorekonom på ING, till Bloomberg News.

ECB:s vise ordförande Luis de Guindos har uppgett att man hoppas se priserna, som redan idag är mer än tre gånger över inflationsmålet på 2%, nå en topp under de kommande en till två månaderna.

Den höga inflationen har också skapat frågetecken bland ekonomer om inte Europa är på väg mot en recession under 2022, rapporterar CNBC.

Italiens premiärminister Mario Draghi, som dessförinnan var chef för europeiska centralbanken, har tillbakavisat något sådant. Han uppgav i förra veckan att det kommer bli ekonomisk skada från Ukrainakriget men inte leda till recession.

EMU, % mars, 2022 Konsensus februari, 2022 Reviderad
EU Harmoniserad KPI, YY 7,5 6,7 5,8 5,9

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets