Svenska inflationen faller mer än väntat

Dagens inflationssiffra från SCB visar att inflationen enligt KPI fallit från 12% i februari till 10,6% i mars. Månadsförändringen var 0,6 procent enligt KPI. KPIF föll till 8% i mars.
Svenska inflationen faller mer än väntat - tanka-bensin-affarsvarlden-700_binary_6867850.png

Enligt SCB så beror en stor del av nedgången i inflationstakten på att uppgången i energipriserna har mattats av. I mars sjönk priserna med 2,2%

Inflationstakten enligt KPIF exklusive energi minskade från 9,3%  i februari till 8,9% i mars.

Stigande räntekostnader för hushållens bolån bidrog med 2,8 procentenheter till inflationstakten enligt KPI.

”Inflationstakten enligt KPI blev högre än den enligt KPIF på grund av bolånens ökade räntesatser. Den effekten rensas bort från KPIF. I övrigt är de två måtten lika”, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökade under mars, där flertalet livsmedelsvaror steg i pris. Även kläder hade en bred prisuppgång. Dessutom var det prisökningar på hushållstextiler.

Livsmedel och alkoholfria drycker har ökat med 19,7% under det senaste året och 1,2%  sedan februari.

Hyreshöjningar för hyresrätter samt höjda räntekostnader för både bostadsrätter och för egnahem bidrog till ökade boendekostnader. Det motverkades till viss del av lägre elpriser under mars.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco