Inflationen under förväntan

Inflationen mätt som KPIF, det vill säga KPI med fast ränta, ökade mindre än väntat i februari. Det visar siffror från SCB.
Unell om Riksbanken och inflationen
Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani/TT, Anders Wiklund/TT

Inflationstakten enligt KPIF, det vill säga förändringen i KPIF under de senaste 12 månaderna, var 1,5 % i februari 2021. Det är en nedgång från januari då inflationstakten var 1,7%. Månadsförändringen från januari till februari var 0,3%. Under motsvarande period 2020 steg priserna med 0,5%.

Prognosen för KPIF-inflationen låg på 1,9% jämfört med samma månad föregående år och 0,7% jämfört med månaden före. Detta enligt Infronts prognosenkät.

Månadsförändringen påverkades främst av högre priser på kläder. Priserna ökade även för drivmedel och el. Uppgången motverkades framförallt av lägre priser på livsmedel där priserna föll inom ett flertal undergrupper.

Inflationen som KPIF exklusive energi ökade med 1,2% i årstakt. Väntat var 1,6%.

Riksbankens prognos låg på 2,0% för KPIF och 1,5% för KPIF exklusive energi.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.